Connect with us

Lifestyle

Три причини да посетите Истанбул през пролетта

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Със затоплянето на времето и пробуждането на природата Истанбул придобива примамливо пролетно излъчване. В този емблематичен турски град пролетта носи слънчеви лъчи, топъл бриз и възхитителни пейзажи от ароматни цветя. Историческият полуостров, осеян с лалета, и Босфорът, „облечен в най-красивата си рокля“ от разцъфналите пъпки на Дървото на Юда, са само част от най-забележителните гледки, на които може да се насладят пътешествениците в Истанбул през пролетта. Представяме ви още няколко от най-впечатляващите маршрути през този сезон в Истанбул.

Уникални пролетни пейзажи 

Протокът Босфор е несъмнено една от най-красивите забележителности на Истанбул, който се намира на кръстопътя между Азия и Европа. Ако изберете да се разходите с лодка по този необятен воден път, ще можете да се насладите на ароматите и цветовете на сезона, докато разглеждате историческите имения, разположени по брега на Босфора, всяко от които е живописна вила със собствена многовековна история. Обиколка на Босфора, минаваща през крайбрежните квартали Еминьоню и Юскюдар, ще ви разкрие великолепната гледка как цъфналите пъпки на Дървото на Юда – известни още като цветята на Истанбул – обагрят двете страни на града в ярки розови и лилави нюанси. Етажните кули на Истанбул, които са сред най-емблематичните структури на града, също предлагат зашеметяващи гледки. Сред тях е Момината кула, която след продължителна реставрация днес служи като музей и разкрива уникални гледки към този безсмъртен град от перспективата на Босфора. В Каракьой се намира музеят на модерното изкуство İstanbul Modern, разположен в сграда, проектирана от известния архитект Ренцо Пиано, с изглед към спиращия дъха Босфор и Историческия полуостров отвъд него. Заслужава си да се отбележи, че İstanbul Modern беше отличен като „Сграда на годината“ в категорията „Културна архитектура“ от ArchDaily, една от водещите световни архитектурни платформи.

Фестивал на лалетата и мимозите

Advertisement

Принцовите острови са друго популярно място, където можете да се насладите на пролетните гледки в Истанбул. Разположени в азиатската част на града и лесно достъпни с ферибот, Принцовите острови се отличават с тучни зелени хълмове и криволичещи улички, красиви дървета мимоза, исторически имения и просторни таверни, предлагащи „раки-риба-мезе“. Може би най-прекрасната пролетна гледка в Истанбул са прочутите лалета, които всяка година през април разцъфват в изобилие от цветове в многобройни паркове и градини – от парка Гюлхане до горичката Емирган и от горичката Фетипаша до ботаническия парк Соганли.

Съкровищата на Истанбул, които чакат да бъдат открити

Истанбул, със своята хилядолетна история, пленява пътешествениците от момента на пристигането им. Със своите монументални постройки и нови атракции този неостаряващ град предлага безброй истории и емоции на своите посетители. Реставрирани културни обекти, музеи с подписите на известни архитекти, знакови изложби, реновирани и отново отворени исторически сгради и легендарната гастрономическа култура на Истанбул… Дори ако разполагате с ограничено време, ви препоръчваме да посетите сърцето на града – Историческия полуостров. Там има толкова много неща за откриване – от „Св. София“ до Капалъ чарши и от Базиликалната цистерна до Топкапъ сарай! Друг маршрут, който задължително трябва да се види в Истанбул, е отсечката от Каракьой до площад Таксим – път, осеян с архитектурни чудеса. Ще видите как динамиката на града и оживените му улици разцъфват в унисон с природата под пролетното слънце.

Гурме открития 

Друга причина да посетите Истанбул през пролетта е да се насладите на сезонните ястия. Когато артишокът, бамята, ягодите, сливите и други пролетни зеленчуци и плодове започват да се появяват в кухните, Истанбул, крайбрежният град, започва да „пирува“ с тях и със сезонния улов на кефал и лефер. Като гастрономически град, Истанбул предлага разнообразни начини и места за кулинарни наслади – от улична храна до модерна турска и международна кухня и от обикновени кафенета до изискани ресторанти и такива със звезди „Мишлен“. Каквито и да са вкусовете ви, Истанбул предлага огромно кулинарното разнообразие от специалитети по вековни рецепти, приготвени със сезонни местни съставки.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement