Connect with us

Lifestyle

Една от ключовите думи на ИКЕА Democratic Design Days 2017 бе „любопитство“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Приключи четвъртото издание на Democratic Design Days 2017 – едно от най-важните събития в календара на ИКЕА, което разкрива пред широката публика насоката на развитие на компанията през следващата година. В централата на ИКЕА в Елмхулт, Швеция бяха представени последните лимитирани колекции, още преди да са стигнали до магазините. Бяха обявени новите проекти на компанията със световно известни дизайнери като Том Диксън, Пийт Хайн Ейк и Крис Стамп, както и иновативните проекти с Бен Горам – създател на шведския парфюмериен бранд – Byredo, Вирджил Аблоу – основател на провокативната младежка марка Off-White, модния дизайнер Беа Окерлунд и др. Компанията разкри и новия си проект с технологичния гигант Apple, както и резултати от съвместната работа с НАСА.

Democratic Design Days 2017 са посветени на философията на демократичния дизайн, която е в основата на цялата ни работа в ИКЕА. През тези два дни представяме най-новите и вълнуващи колаборации, предстоящите колекции в продуктовото ни портфолио и иновативните ни решения. Всички тези продукти са изцяло базирани на един красив, функционален и качествен дизайн, създаден по устойчив начин, който се надяваме да доведе до по-качествен живот за много хора.“ – с тези думи откри събитието ръководителят на отдел „Дизайн“ в ИКЕА Маркус Енгман – „За нас е чест, че можем да представим пред толкова много хора от цял свят процесите, по които работим, и това, което ни вдъхновява – дизайнът, който създаваме за хората. Да покажем как се раждат новите идеи и как променяме индустрията всеки ден.“

И тази година ИКЕА продължава с изненадите и провокира със смели колаборации. Компанията представи няколко свежи проекта с известни лица от света на модата.

Окерлунд, която е едно от най-интересните имена в модния бранш и добре позната на широката публика като стилист на музикалната звезда Madonna, създава за ИКЕА своя серия дизайнерски решения за дома. В дръзката колекция са включени емблематични за дизайнерката елементи, като ярко червената възглавница във формата на целувка или пък нейната черна шапка, изработена от стъкло.

Advertisement

През 2017 г. ИКЕА насочва любопитството и креативната си енергия към създаване на дизайн за сетивата. В тази насока компанията си партнира с Бен Горамсъздателят на шведския парфюмериен бранд – Byredo, с който скоро ще представят нещо изключително интересно и различно, което гали сетивата.

Паралелно с това, ИКЕА навлиза смело и в музикалната вселена заедно с шведската компания Teenage Engineering, с които създават колекцията FREKVENS. В нея е включено музикално оборудване и осветление, с което партито е гарантирано, независимо от местоположението.

След работата си по серията SMART LIGHTING ИКЕА продължава дългосрочното си партньорство с технологичния гигант Apple. Двете компании представиха приложение, което помага на клиентите на ИКЕА да визуализират как биха изглеждали продуктите в дома им, преди да ги купят.

„Този технологичен продукт ще улесни значително решението за покупка на нова мебел за дома. Потребителите ще могат да комбинират различни продукти, цветове и стилове само с един бутон. Виртуалната реалност вече променя пазара с бързи темпове.“, разказва за колаборацията с Apple Майкъл Валдсгаард, технологичен директор в Inter IKEA Systems.

снимка: ПР

Advertisement

В рамките на Democratic Design Days 2017 ИКЕА разкри и резултати за един от най-значимите си проекти – съвместната работа с НАСА и Университета в Лунд. Проектът включва проектирането на жилищни пространства на Марс, а дизайнерските решения ще бъдат показани през 2019 година.

„В ИКЕА обичаме да правим невъзможни неща, a какво е по-голямо предизвикателство от това да изследваме космическите пътувания, където минималното пространство за живот е реалност?“, разказва за космическата одисея на ИКЕА Маркус Енгман. „Любопитни сме какво създава домашна атмосфера в космоса, какви са границите и ограниченията, с които трябва да се работи, и искаме да приложим това знание в нашето продуктово развитие. Ще използваме този опит, за да създадем по-добър живот на Земята”.

Интервюта и допълнителна информация за DDD 2017 можете да откриете на нашата Facebook страница!

Continue Reading
Advertisement