Connect with us

Събития

Заключителното шоу на Лятна “Танцова работилница Dance It!”

Avatar

Публикувано

на

Галерия Iliev Dance Art 2014 08 27 01 18 381

200x200_summer_danceit_2014_2aОт класически балетни композиции през провокации, разказани със съвременен танц, до темпераментна тарантела и ведро хип-хоп настроение – за всеки танцов вкус ще има по нещо в заключителния спектакъл на международната интензивна програма “Танцова работилница Dance It!”, организирана за втора година в Бургас от Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Община Бургас.
Финалното шоу ще представи разработените през двете седмици на проекта хореографии. То ще се състои на 30 август, събота, в НХК от 19 ч. Спектакълът дава на зрителите рядката възможност да “погледнат зад завесата” (“sneak peek”, както организаторите дълги години именуваха финалния спектакъл) и да станат съпричастни към процеса на създаване на танцово изкуство, ставайки свидетели на атрактивната „работа в процес“ в различни танцови стилове (“work-in-progress performance”).
Освен, че разкрива колко много може да бъде подготвено и изнесено на сцена за само две работни седмици, спектакълът ще включи и изпълнения на известни танцови формации от Бургас, като Танцова компания “Дюн” и Брейк клуб “Блек Стайл”.
Това е десетото издание на проекта “Танцова работилница Dance It!”, който събира активни млади танцьори – професионалисти и напреднали аматьори – с опитни преподаватели от САЩ и България в четири танцови стила – балет, съвременен танц, хип хоп и характерен танц. Ежедневните им интензивни ателиета се провеждат от 18 август в танцовите зали на Младежкия дом (МКИЦ Бургас).
За втора поредна година сред гостите на Бургас, като преподавател по балет и съвременен танц в „Dance It!” е магнетичният Крисчън ван Хауърд – артистичен директор на нюйоркската компания за съвременен танц VON HOWARD PROJECT, преподавател в щатския университет Монтклер, както и в престижното танцово училище на компанията Alvin Ailey в Ню Йорк.
В класовете по характерен танц още от първия ден ехти завладяващо гласът на Петър Илиев – артистичен директор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ и главен виновник за случването на интензивната танцова програма. Само преди дни той се завърна от Pacific Northwest Ballet School в Сиатъл, третото най-добро балетно училище в САЩ и сред десетте най-добри в цял свят, където Илиев преподава над 10 години.
От втората седмица програмата се допълва и с класове в стил хип-хоп, които води талантливият Здравко Костадинов от Groovez Dance Community. Започнал кариерата си в Studio Dance Zone, той има зад гърба си участия в проекти като X-Factor, Coca-Cola Happy Energy Tour, Евровизия и др. През 2013 г. Здравко се завърна от Лос Анджелис, където като стипендиант на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ почерпи опит и вдъхновение в класовете на едни от най-сериозните имена на сцената в САЩ.
Билети за танцовия спектакъл могат да бъдат закупени в откритата билетна каса до Община Бургас, на билетната каса на Държавна опера – Бургас, в деня на спектакъла 30 август в НХК, както и през мрежата на Ивентим, вкл. онлайн на http://www.eventim.bg/bg/bileti/tancova-rabotilnica-dance-it-2014-burgas-kulturen-dom-na-neftohimika-369184/event.html
Допълнително информация е достъпна на страницата на програмата: http://ilievdance.org/program/dance-it-2014-summer-intensive-program/

Continue Reading
Advertisement