Connect with us

Култура

ИК Litus представя „Стъкленият ключ“

Avatar

Публикувано

на

За радост на почитателите на черния криминален роман излезе „Стъкленият ключ“ на Дашиъл Хамет (ИК „Litus“). Един от първите в жанра, романът въвлича в мрачна история за нещата от живота такива, каквито са.

„Стъкленият ключ“ е сред най-известните криминални романи на Дашиъл Хамет редом с „Малтийският сокол“ „Алена жътва“ и „Проклятието на Дейн“. Публикуван е за първи път като подлистник към сп. „Черна маска“ през 1930 г.; още на следващата година се появява като самостоятелна книга. Романът е посветен на някогашната любов на автора Нел Мартин – също криминална писателка. „Стъкленият ключ“ вдъхновява и други автори от времето на Сухия режим – така се появява и налага черният роман, чийто акцент се измества от напасването на сюжета към изграждането на една реалистична и мрачна обстановка, в която добрите не са само добри, а лошите – не изцяло лоши. Твърди се, че това е любимата и на самия Хамет творба. По името на творбата е основана и награда за скандинавски криминален роман, която се връчва от 1992 г. насам.

Историята разказва за политичекия  Нед Боумонт, комарджия и човек за специални поръчки на политическия куклувод Пол Мадвиг. Една вечер Боумонт се натъква на трупа на сина на поддържания от Мадвиг сенатор. В хода на действието се разкриват мръсни тайни и закулисни ходове, които посяват съмнения в дружбата между детектива и политика. Със зашеметяващия си ударен стил и изострени морални дилеми книгата разтърсва публиката. Харктерна за романа е липсата на вътрешен диалог, което представя героите в светлината, в която ние познаваме своите околни – чрез техните думи и дела. Хамет е смятан за един от създателите на класическия детективски роман; освен това влиянието му върху филмовата индустрия е безспорно. Направени са две филмови екранизации по книгата: през 1935 г. и римейк през 1942 г. По сюжета е правена и радиопиеса, както и телевизионен сериал. Книгата е вдъхновила и много по-нови творци, сред които са братята Коен, Акира Куросава и др. Хамет има сериозен принос и с вдъхновяването на Серджо Леоне за т.нар. жанр спагети уестърн, където класическата уестърнска фабула е заплетена с криминална нишка и брутални прояви на насилие.

Самюъл Дашиъл Хамет се ражда в Южен Мериленд. Напуска училище едва 13-годишен, преминава през най-различни длъжности и работи за детективска кантора от 1915 до 1921 г., с прекъсване през Първата световна война. По това време постъпва в американската армия, където се заразява с испански грип, последван от туберкулоза, и прекарва остатъка от войната по болници в САЩ. В Монтана предлагат на Хамет 5000 долара, за да убие Франк Литъл – радикален водач на профсъюз. Той отказва (на на Литъл не му се разминава – линчуван е от неизвестни лица). През 1921 г. Хамет се жени за медицинската сестра Джозефин Доулан и имат две дъщери. След раждането на второто им дете се разделят. Хамет се пропива и започва да се занимава с реклама и писане, вдъхновено от работата му в детективската кантора.

Continue Reading
Advertisement