Connect with us

Литература

„Космонавтите само минават” – бляскав дебют на Елица Георгиева!

Avatar

Публикувано

на

От 25 август четем „Космонавтите само минават” – дебютен роман на Елица Георгиева, увенчан с отличието „Андре Дюбрьой”! Написана със самоирония и тъжен хумор автофикция, с която авторката започва една обещаваща литературна кариера.

 Космонавтите само минават(превод: Росица Ташева, изд. „Колибри“) проследява влиянието на политическите събития върху живота на съзряващия човек и начина, по който те прекрояват мечтите му и определят ценностите му. Действието се развива в България, героинята иска да стане космонавт, за да зарадва своя дядо – какво по-естествено. И решава да стане Юрий Гагарин, като посвещава в тайната мисия единствено своята приятелка Констанца. Но настъпва преломната 1989-а, майка й е на седмото небе, а дядо й е по-объркан от всякога. Новият идол на Елица е Кърт Кобейн – какво по-нормално. Докато мечтае за слава и си сменя идолите, които само минават през детските й блянове, преди да загинат при неизяснени обстоятелства, докато трупа опит и разочарования, личната й история неусетно се свързва с Историята на страната й – с чавдарчетата, Големия съветски брат и режима на тока, с боядисаните паметници и пребоядисалите се политици, с преквалифициралите се спортисти и презастраховалите се застрахователи, със семействата, в които съжителстват дядо комунист и майка дисидентка, с фалшивото и истинското, което никога не е наистина истинско.

Родена в София през 1982 г., Елица Георгиева живее от 15 години в Париж, където завършва магистратура по кино и творческо писане и реализира многобройни проекти в областта на документалното кино, литературното писане и пърформънса. Автор е на три творчески документални филма: „Чужденка/-ки” – дипломната й работа, „В очакване” и „Всяка стена е врата“. Последният й филм „Всяка стена е врата“ получи две награди на престижния фестивал Cinéma du Réel и ще бъде прожектиран в есенното издание на Cinelibri.

Създаден на френски език, „Космонавтите само минават“ получава отличието „Андре Дюбрьой” (за първи роман, написан с хумор и критично чувство). Номиниран е за наградите: „Флор”, „Рьоне Фале”, „111-а страница” и три литературни награди на гимназистите от областите Ил де Франс, Лоара и Централна Франция, резултатът от които ще стане ясен през 2018 година.

Премиерата на българското издание ще се състои в присъствието на Елица Георгиева на 13 септември от 19:00 ч. във Френския културен институт!

Advertisement
Continue Reading
Advertisement