Connect with us

Галерия

Марлийн Девулф: „Картините ми представляват съществуващи фламандски пейзажи“

Avatar

Публикувано

на

Фотография (C) Личен архив

Фламандската художничка Марлийн Девулф ще бъде участник в арт пленера в рамките на седмото издание на Международния арт форум „БезГраници“, което ще се проведе от 30 септември до 8 октомври 2016, в „Двореца“ – Балчик. Ще бъде участник в арт пленера за втори път. Марлийн е родена в гр. Брюж, Белгия. Завършва „История“ и „История на изкуството“ в Университета Гент в Белгия.  Магистър по совалкова дантела в Брюж. В момента следва във Влаамсе Акварелна академия от март 2013 и Академия по изкуства в Нинове-Белгия от септември 2013.   Има реализирани изложби дантела и акварел в Белгия, Франция, Германия, Испания и САЩ.

С художничката разговаря Румяна Тенева:

Какво беше усещането, когато дойдохте за първи път в България?

Първата ми визита в България беше през 2011 година. Моят съпруг Патрик и аз бяхме поканени на международния арт форум „БезГраници“. Бях много любопитна и развълнувана. Никога преди не съм била „толкова далеч“ на изток. Изобщо нямах представа за България. В Белгия никога не сме учили нещо за България, за нейната история или култура, така, че отиването ми в тази страна за първи път беше като едно голямо приключение! И наистина се случи едно много прекрасно и интересно приключение!! Аз бях завладяна от красотата и магията на Двореца в Балчик на брега на Черно море. Почувствах се много привилигирована!! Ние посетихме град Варна и Археологическия музей, което ни даде добър поглед върху миналото на България! По време на конференцията в рамките на форума „БезГраници“ срещнах интересни хора от различни кътчета на света, които бяха активни в областта на изкуството и традиционната музика. Всички имаха усещане за толерантност, мир и разбиране: истинския дух на една конференция „без граници“! Отново се почувствах привилигирована. Една изключителена опитност и толкова много позитивна енергия, заобиколена от прекрасни хора и красиви гледки!

Advertisement

Как съчетавате Вашата работа като организатори и художник?

Имам удоволствието да имам възможност да организирам сама своята работа през повечето време. Това ми дава възможности да предвиждам и време за рисуване, но няма нужда да обяснявам как имам усещане, че никога нямам достатъчно време за картини. Трябва да запазя и баланса в семейния ми живот.

Обичате ли да пътувате?

Много обичам да пътува, но не сама. В повечето пътувания аз съм придружена от Патрик. Много по-приемлиево е, когато можеш да споделиш опита от пътуването с твоя партньор. Не искам да бъда просто поредния турист. Предпочитам да пътувам с определена кауза или причина, например като конференцията „БезГраници“. Този тип пътуване дава допълнително измерение: не само да се опознае мястото и местните хора, но и за персонално душевно обогатяване заради общуването и контактите с хора от цял свят с отворено съзнание. Понякога от това произлизат добри познанства и приятелства и това е още по-добре!

Каква е Вашата любима техника за рисуване?

Advertisement

Любимата ми техника е акварел (водни бои)

Харесва ми да я комбинирам и с рисуване с молив или мастило, или с други материали. Харесвам да комбинирам акварелите със совалкова дантела (известна още и като брюкселска дантела),  един много стар фламандски традиционен занаят.

Какви очаквания имате от форума „БезГраници“ тази година?

Моите предходни участия на този форум винаги са ме повдигали, получавайки толкова много позитивна енергия! Идваме като непознати в началото на седмицата, в края на седмицата сме нерабравими приятели, независимо от къде идваме, какъв цвят и религия имаме! Мисля, че това е едно изключително постижение. Нямам други очаквания. Очаквам с нетърпение новия форум „БезГраници“, да срещна хора на изкуството от различни части на света. Със сигурност ще имаме добър обмен на идей и опит, откривайки други дисциплини, други възможности. Тези обогатени котнакти ще дадат нови переспективи „без граници“ 🙂 Надявам се, аз самата също да допринеса позитивно за това.

Каква е любимата Ви тема за работа?

Advertisement

Нямам любима тема, наистина. Основно рисувам това което виждам и това което е около мен. Всичко което ме впечатлява е възможна тема. Не е нужно даже да бъде нещо красиво, трябва просто да е интересно за мен и да ме провокира да рисувам. Повечето от моите творби са фигуративни.  Понякога творя и въображаеми обекти или опитвам някаква абстракция, зависи от настроението в което съм…  Мога да бъда под въздействието и на световните новини. За съжаление толкова много конфликти, толкова много ужасни неща се случват напоследък, даже имахме терористична атака в Брюксел, нашата столица! За мен е като терапия, когато рисувам нещо мирно и спокойно. Осъзнавам много добре, че не мога да подобря свята, но това е моя малък скромен начин да дам оптимистично и мирно послание към всички.

Включвате ли моменти от Вашето родно място в картините си?

Аз живея в региона на Фламандия (наричана още и Фландрия) в северната част на Белгия. Да, картините представляват съществуващи фламандски пейзажи, даже сградите (църкви, кметства, кръчми) и интериора. Типична фламадска традиция е совалковата дантела. Занимавам се с това още от моето детство. Израстнах в един много красив и исторически град – Брюж.  Когато включвам  дантела в моята работа, това са собствени модерни неща с мой личен дизайн: многоцветен и направен от различни материали. Но както казах преди малко, аз рисувам това което виждам около себе си. Когато отида в Балчик ще рисувам пейзажи и теми от Балчик…с голямо удоволствие.

Искам да благодаря сърдечно на организаторите на форума „БезГраници“ за поканата и за старанието да направят всичко това възможно!

Интервюто е реализирано е със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка със седмото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа „Скендерман“ . В началото на октомври тази година се планират изложби в градовете Добрич и Балчик в Южна Добруджа в България, както и в Северна Добруджа в Румъния. Тази година форумът ще се проведе в малък формат с фокус към визуалните изкуства, а през 2017 се очаква пълно издание с музикална фестивална програма и традиционната конференция в рамките на форума.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement