Connect with us

Lifestyle

Пътешествието на „НЕ/ПОЗНАТИ“ на ОББ продължава във Видин

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Новата спирка от пътешествието на изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ е град Видин. Обединена българска банка показва уникалната експозиция в Художествена галерия „Никола Петров“ (Крайдунавски парк). Познатите и емблематични за българското изобразително изкуство творци – класици и съвременници, са представени със свои непознати на широката публика произведения. Внимателно подбраната селекция може да се види до 30 септември. Работното време на галерията е от понеделник до събота от 9:00 до 17:00 ч., а входът е свободен.

Посетителите на изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ могат да се насладят на творби на изтъкнати родни художници като Харалампи Илиев, Златю Бояджиев, Никола Танев, Христо Каварналиев, Деньо Чоканов и др.

Акценти в експозицията, представена във Видин, са платната на Харалампи Илиев и Иван Христов – и двамата родени в крайдунавския град. „Жътва“ на Харалампи Илиев от 1927 г. е сред първите образци на панорамния пейзаж в българската живопис. В двете творби на Иван Христов, рисувани през 1938 г. – „Велико Търново“ и „Ловеч“, особено силно впечатление прави пластичната и богата живопис, изведена с широк размах на четката и тънък усет за цвета.

снимка: ПР

Advertisement

„НЕ/ПОЗНАТИ“ се реализира по повод 25 години Обединена българска банка. Турнето, което вече премина през Пловдив, София, Перник, Монтана, Русе, Хасково, Габрово, Велико Търново, Варна, Плевен, Бургас и Стара Загора, е оригинална инициатива на Банката и дава изключителна възможност на жителите и гостите на градовете да се докоснат до истински шедьоври на българското изобразително изкуство.

Ценни предмети и документи от Колекцията на ОББ могат да се видят и в специалната експозиция „Зад вратите на трезора на ОББ“ от 15 септември до 14 октомври в Регионалния исторически музей – Пловдив. В ново, неотваряно досега крило на музея жителите и гостите на Пловдив ще могат да се запознаят с историята на банковото дело у нас. Събитието е специален акцент в „НОЩ/Пловдив“ 2017.

Може да разгледате цялата Колекция и да намерите повече информация за авторите, творбите и инициативата на официалния сайт: www.ubbcollection.bg.

Continue Reading
Advertisement