Connect with us

Кино

Седмицата на испанското и иберо-американското кино стартира на 1-ви юни

Avatar

Публикувано

на

tarde para la ira1

Двадесет и четвъртото издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино тази година ще се проведе в периода 1-11 юни. Заглавията, които влизат във фестивалната програма ще бъдат излъчвани на екраните в кината – Люмиер Лидл (НДК), Евро Синема и G-8.

cine espagnol 2017Ежегодната филмова кино панорама на испанското и иберо-американското кино се провежда традиционно в началото на месец юни вече 24 години под егидата на Посолство на Кралство Испания, със съдействието на Институт Сервантес, Национален дворец на културата, и на дипломатичестките мисии на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Куба, Еквадор и Чили.

Официален гост на тазгодишното издание на кино фестивала е каталунския кинорежисьор Хосе Луис Герин – един от най-иновативните и влиятелни творци в съвременното европейско кино. За него критиците казват, че умее да създава уникални поетични творби, които непрекъснато обогатяват и възраждат езика на киното. Известен е със заглавията In the City of Silvia (2007) и En Construccion (2001).

Пълната програма на фестивала ще бъде анонсирана на 16.05.2017, когато  ще стартира и продажбата на билети на касите в кината (кино Люмиер Лидл (НДК), Евро Синема и G-8).

Седмицата на испанското и иберо-американското кино ще се открие на 1 юни, от 19 ч, с прожекция на продукцията „Късно е за гняв“ (Tarde Para La Ira) в кино Люмиер Лидл. Филмът е носител на общо 23 награди и още толкова номинации от престижни кино-фестивали като наградите Гоя, Венециански филмов фестивал и Кръга на „кино писателите“ (Испания, 2017), сред чийто почетни членове са Ингмар Бергман и Федерико Фелини.

На 8/06 (четвъртък) Хосе Луис Герин лично ще представи новия си филм „Академия на музите“ (La Academia de las Musas) в кино Люмиер Лидл от 19:00 ч.

Advertisement

„Академия на музите“ разказва за университетски преподавател, който води курс за музите в изобразителното изкуство и литературата. Един ден съпругата на преподавателя, в чиято роля влиза реален университетски преподавател по филология, поставя под въпрос и открито критикува педагогическия подход, който той прилага в часовете си в “Академията на музите”. Целта му е да възроди света чрез поезията. Спорният проект става причина за поредица ситуации, в които доминират езикът и желанието.

Други водещи заглавия от програмата на тазгодишното издание са:

„Кралицата на Испания“ – испанска филмова продукция

Режисьор: Фернандо Труеба

С участието на: Пенелопе Крус, Хавиер Камара, Сантиаго Сегура

Advertisement

Жанр: драма,комедия

Испания, 50-те години. Макарена Гранада (Пенелопе Крус) – великата „американска“ звезда от испански произход – се връща в родината си, за да изиграе кралица Исабел Католическа. Научавайки новината, Блас Фонтиверос (Антонио Ресинес)- който не се е връщал в Испания откак заминал да режисира „Момичето на твоите мечти“ в нацистка Германия преди 18 години – решава да се върне и да издири някои стари приятели и колеги. Пристигането му отключва поредица от събития, които ще застрашат снимките на супер продукцията. Продължение на „Момичето на твоите мечти“ (1998).

https://www.youtube.com/watch?v=afhQmHJ41SY

„Акуариус“  – бразилско-френска филмова продукция

Режисьор: Клебер Мендонса Фило

Advertisement

С участието на: Соня Брага

Жанр: драма, трилър

Клара (Соня Брага) е пенсиониран журналист и писател, вдовица и майка на три деца. Тя е последният жител на „Акуариус“(Водолей), оригинален комплекс в крайбрежния квартал на Ресифе, където Клара е отгледала децата си; там е минал почти целият й живот. Компанията Бонфим, представлявана от младия Диего (Умберто Карао), иска да построи на мястото голяма модерна сграда. Клара категорично отказва да продаде апартамента и влиза в студена война с предприемача, който опитва да я принуди с всички средства. Сблъсъкът е плашещ, напрегнат и дава нова енергия за ежедневието ѝ.

„Коблик“ – аржентинско-испанска филмова продукция

Advertisement

Режисьор: Себастиан Боренстейн

С участието на: Рикардо Дарин, Оскар Мартинес

Жанр: драма

Това е историята на един човек, преследван от другарите си и измъчван от съвестта си. Военният пилот Томас Коблик бяга, за да се скрие в едно пропаднало село, където присъствието му няма да остане незабелязано нито от жестокия комисар Веларде, който ще го преследва безмилостно, нито от Нанси, една жена, която копнее да бъде спасена от ада, в който живее там.

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement