Connect with us

Интервю

Юлия Журавльова: „В балета всяка стъпка, всеки скок или пирует носи послание“

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Популярната трупа Московски Сити балет (Moscow City Ballet) идва в България на 24 -ти ноември за пръв път пред българската публика. В зала 1 на НДК зрителите ще имат възможността да гледат нов вариант на балета „Ромео и Жулиета“ по музика на Сергей Прокофиев, оригинална постановка  на Виктор Викторович Смирнов-Голованов – основател на първата частна балетна трупа в Москва. През 1988 г. балет-майсторът, поставил забележителния спектакъл „Анна Каренина“, съвместно с Мая Плисецкая, е знаел на какво залага: нови идеи, талантлив и млад колектив… И постига успех, за който мечтае всеки балетен театър.

Московчанката Юлия Журавльова е от онези жени, които в никакъв случай не остават незабелязани. При нея физическата красота е само последен щрих, а не първооснова на онзи талант и излъчване, които пленяват публиката. Завършила е през 1997 г. Школата за класически танци на Генадий Ледях, след което продължава обучението си в Белоруското хореографско училище и в Казанското хореографско училище. Танцува превъзходно, превъплъщава се в ролята си с лекота, страства се с нея. Поне така е на пръв поглед. Онова, което остава скрито за зрителя, е огромният труд, волята и отдадеността на изкуството. Радвала е публиката във водещи роли в „Ромео и Жулиета“, „Дон Кихот“, „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и др. Балерината ни пуска в своя свят без маниерничене, откровено и семпло. Както правят големите артисти, които знаят цената си.

От 2013 г. тя е част от колектива на Театър „Смирнов Балет“, по-известен в света като Московски сити балет.

Четири въпроса за четири кратки отговора

Advertisement

Юлия, в балета всяка стъпка, всеки скок или пирует носи послание. Трудността, с която го изработвате?

Всичко зависи от постановката. Всяка си има свои нюанси, свой маниер. Различно е. Понякога е по-просто, друг път е по-сложно да покажеш онова, което иска да предаде хореографът.

По време на задграничните турнета има ли там колеги, които искат майсторски клас – например двудневен?

Молби за провеждане на майсторски класове има много, но тъй като нашите представления са многобройни, невинаги това може да се случи.

Организирали ли сте досега уъркшоп с деца, които искат да се занимават с балет?

Advertisement

В Англия в нашите постановки участват деца от местна балетна школа.

Помагали ли сте на някого правилно да си избере пачките, балетните обувки, сценичния костюм, облеклото за репетиция?

За cценичните костюми отговарят художниците по костюмите и тези, които ги шият, а личното си репетиционно облекло всеки подбира сам.

И през шпионката на делника… Каква марка балетни обувки използвате?

Лично аз използвам „GEYNOR“.

Advertisement

По колко часа на ден репетирате?

Различно, от 2 до 6 часа, понякога и повече.

Какъв режим на хранене спазвате? Приемате ли нещо по-особено, специално?

Не приемам нищо особено, ям по малко.

Какво количество вода пиете на ден?

Advertisement

Даже и литър не изпивам на ден.

Разрешавате ли си да пиете алкохол и ако да – в какви случаи?

Когато има специален повод, на празник. Но, разбира се, много рядко.

Ползвате ли специална козметика?

Най-вече ползвам балетната козметика KRYOLAN.

Advertisement

Обичан от публиката, оценяван високо от критиката, търсен за световните сцени, на Московския сити балет никога не са липсвали предизвикателства и покани за световни сцени. Той просто върви по своя път – дългия път на голямото изкуство. В България гостите от Москва ще танцуват и пред публиката във Варна (26 ноември, ДКС) и в Бургас (27 ноември, Oперата). Билети могат да бъдат закупени в мрежата на EVENTIM.

Continue Reading
Advertisement