Connect with us

Култура

Юхан Теорин издаде „В смутните часове по здрач“

Avatar

Публикувано

на

vsmchpozdrach3Очаквайте на 18 август „В смутните часове по здрач“(ИК Colibri), дебютен роман на нашумелия шведски писател Юхан Теорин, чиито мистерии се конкурират с трилърите на големия Стиг Ларшон!

„Микс от класическа криминална интрига, скандинавска митология и истории за призраци“ – така описва книгите си за тайнствения остров Йоланд самият писател. „В смутните часове по здрач“ (превод: Росица Цветанова; стр. 392, цена: 18 лв.) ни прави свидетели на драмата на една жена, чието дете изчезва в мъгливата пустош на въпросното парче земя. Двайсет години по-късно Юлия продължава да се терзае и да дави мъката си в алкохол. Неочаквано се обажда баща ѝ, бивш моряк, останал да живее на острова. Получил е странна пратка по пощата, която може би ще помогне за разбулване на черната загадка…

Шведският писател и журналист Юхан Теорин е роден през 1963 г. в Гьотеборг. Дебютният му роман, „В смутните часове по здрач“, печели наградата на Шведската академия на криминалните автори за най-добър първи трилър през 2007 г., в резултат бива преведен на двайсет и пет езика, а през 2013 г. излиза и филм, базиран на книгата, под режисурата на Даниел Алфредсон.

Вторият роман на Теорин носи заглавие „Най-тъмната стая“ и печели няколко престижни отличия: Най-добър шведски криминален роман на 2008 г., наградата Glass Key през 2009 г. и International Dagger Award за 2010 г., която се връчва от Британската асоциация на криминалните автори (CWA) на писатели, чиито творби са издадени на английски език.

Continue Reading
Advertisement