Connect with us

Музика

Плевенска филхармония: Два концерта с музика на Христо Йоцов в Бургас и Ямбол

Avatar

Публикувано

на

Два концерта с музика на маестро Христо Йоцов очаква публиката в Бургас и Ямбол на 23 и 24 ноември

За повечето почитатели маестро Христо Йоцов е известен като джаз музикант, композитор, виртуоз, аранжор и преподавател по ударни инструменти, но чрез програмата за предстоящите концерти ще бъдат представени негови премиерни композиции в областта на симфоничния жанр, в който твори отдавна. Съчетавайки класическите форми с езика на джаза, той моделира нов тип музика, която да се придържа към познати от векове музикални форми, оплодени с ритъма, хармонията и емоцията на джаза.

На 23-и ноември (четвъртък), от 19 часа в концертната зала на НХК Бургас и на 24-и ноември (петък) в Общинска зала Ямбол ще бъдат представени три великолепни симфонични произведения, премиерно и за двата града:

Празнична увертюра „Плевен 2023“ – пиеса, написана по случай 70-годишнината на Плевенска филхармония;

„Картини от два свята“ – двоен концерт, композиран за изключителната перкусионистка с международна кариера Василена Серафимова – маримба, и с „поддържаща мъжка роля“ на барабаните от Христо Йоцов, като солист;

Advertisement

Двоен концерт за тромпет, тромбон и оркестър, посветен на двама от най-известните джазови, но не само, музиканти в България – Михаил Йосифов – тромпет и Велислав Стоянов – цугтромбон.

Премиерата на тази програма беше представена пред пълни салони в София и Плевен в началото на годината. Сега предстои да бъде изпълнена в Бургас и Ямбол. В двата концерта на Плевенска филхармония под диригентската палка на Борислав Йоцов публиката ще се докосне до музика, изпълнена с много емоция, респектиращо сценично присъствие, музика едновременно „сериозна“, но и изпълнена с вдъхновяващ заряд, жизнерадостен ритъм и енергия.

Повече информация за концертите е публикувана в официалните събития:

https://www.facebook.com/events/1742372449603238  – 23.11.2023 г. /четвъртък/, Концертна зала НХК, гр. Бургас
https://www.facebook.com/events/302736595888501 – 24.11.2023 г. /петък/, Общинска зала, гр. Ямбол

Билетите са достъпни в мрежата на Eventim и на място на съответните каси.
Деца до 6 г. влизат безплатно.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement