Connect with us

Общество

Програмата „За жените в науката“ празнува Международния ден на жените и момичетата в науката

Avatar

Публикувано

на

Националната програма на L’Oréal и ЮНЕСКО вече е отличила 36 български жени учени с общ награден фонд от 180 000 евро като признание за техния впечатляващ изследователски талант

За първи път три от четирите жени лауреати на Нобеловата награда бяха отличени в области, които досега са били доминирани от мъже – физика, медицина и икономика. Това са рекордни статистики особено за научните области, където жените са само 26 от 640 наградени с такова значимо отличие. От връчването на първите Нобелови награди през 1901 г., жените са спечелили само пет от 225-те награди за физика и 13 от 227-те награди за медицина. Една от основните причини за тази положителна статистика малко преди Международния ден на жените и момичетата в науката (11 февруари) е нарастващата подкрепа на бизнеса за науката.

Проф. Ан Л’Хюлие и проф. Каталин Карико са двете талантливи дами, получили Нобелова награда за медицина и физика за 2023 г., след като печеля наградата на L’Oréal-ЮНЕСКО „За жените в науката“. Програмата е сред най-престижните международни инициативи, която отличава и подкрепя утвърдени и млади жени учени по целия свят.

В момента в България тече 14-ото издание на конкурса, което ще отличи трите най-талантливи жени учени в страната в сферата на природните науки със стипендия от по 5000 евро. До 31 март 2024 г. жени учени от цялата страна могат да кандидатстват, като пълните условия за участие са налични на www.zajenitevnaukata.bg.

За програмата могат да кандидатстват дами учени на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение. Кандидатурите ще се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи научни специалисти, а лауреатите на програмата ще бъдат обявени на официална церемония през есента на 2024 г.

Advertisement

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите трябва да изпратят своите апликации и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 31 март 2024 г.

Националната програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда от 2010 г. насам в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България. През годините програмата успя да се наложи като един от най-престижните научни конкурси в страната и да награди 36 великолепни дами учени.

Освен финансов стимул за научните таланти на България, наградите целят да мотивират жените към постигане на нови върхове в изследователската им кариера, да насърчат развитието на научно-изследователската дейност в страната като цяло и да привлекат повече млади дами у нас да изберат кариера в сферата на науката. В глобален план програмата се стреми да повиши броя на жените в науката (едва 33%* от учените в света са жени и само 4% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера. Днес програмата е подкрепила над 4100 дами учени в над 110 държави, а седем от всички наградени жени в рамките на международната програма вече са спечелили Нобелова награда за наука.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030 г.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement