Connect with us

Класическа

 Лиса Джерард и GENESIS ORCHESTRA с диригент Йордан Камджалов вдигнаха на крака зала 1 на НДК

Avatar

Публикувано

на

lisa gerard 3

снимка: МИКА

Лиса Джерард и GENESIS ORCHESTRA под диригенството на Йордан Камджалов подариха една вълшебна музикална вечер в НДК. С перфектна организация и озвучаване Лиса Джерард и GENESIS ORCHESTRA под диригенството на Йордан Камджалов пресъздадоха редица музикални шедьоври и потопиха публиката в един магичен свят.

Концерта бе открит с произведенията „Host of Seraphim“ и „Sacrifice“ на даркуейв дуото Dead Can Dance, създадено от самата Лиса Джерард. Край на първата част на концерта бе поставена от великолепното изпълнение на „Вехади“ по мотиви на Петър Дънов. Музикалният шедьовър “Симфония на скръбните песни”, наричан още „Кулминация в тишината“ от диригентът-визионер Йордан Камджалов, бе гвоздеят на вечерта.

lisa gerard IMG 5750

снимка: МИКА

Създадена през 1976г. От Хенрик Гурецки, симфонията е крайъгълен камък в кариерата на създателят си, с който започва стремежът към опростяване и редуциране на музикалните изразни средства. Безспорно спечели бурните аплодисмените на публиката със своите три бавни, изящни и изключително въздействащи части. Текстът на първата част е полска молитва към Богородица, втората е послание от момиче към майка му, открито от композитора на стена на арест на Гестапо, а третата е силезийска народна песен на майка към сина й убит по време на въстание.

Advertisement

Музикантите бяха почетени с огромен букет цветя, предоставен от кмета на Столична Община г-жа Йорданка Фандъкова, а публиката ги подканяше на бис след бис.

Йордан Камджалов е генерален музукален директор и главен диригент на Хайделбег. Той е и до момента единственият чужденец, заемал този пост. Определен от западната преса като “истинско откритие” и “диригент с магическо въздействие”, Йордан Камджалов поема поста на артистичен директор и главен диригент на Международния български Genesis Orchestra и съставите на Музикална лаборатория за Човека, воден от убеждението си в колосалния потенциал на българския творчески гений.

Номинирата за наградата “Златен глобус” за работата си върху саундтраковете към пълнометражните филми “Али” и “Вътрешен човек”, Лиса Джерард е любимка на българската публика. През 2017 година тя реализира първия си проект с български изпълнители, а именно съвместният й албум с “Мистерия на българските гласове”, който се очаква да излезе през 2018г.

Continue Reading
Advertisement