Connect with us

Галерия

Носителка на награда „Пулицър“ гостува на УниКредит Студио

Avatar

Публикувано

на

Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио представя една уникална фотографска изложба на носителката на награда „Пулицър“ Рене K. Байер.

Тя лично ще бъде домакин на откриването на изложбата Living On A Dollar A Day: The Lives and Faces of the World’s Poor на 20 май. Експозицията ще гостува до 10 юни в  централния филиал на банката на площад „Света Неделя“ 7.

Според данни на Световната банка около една шеста от населението на света живее под прага на бедността, а един милиард души живеят с долар или по-малко на ден.

Тази огромна група от хора е сюжет на книгата Living on a Dollar a Day: The Lives and Faces of the World’s Poor на Томас Насарио и Рене К. Байер, която е първоизточник на експозицията.

„Несправедливостта в човешкия живот може да бъде преодоляна само ако хората навсякъде по света проявят грижа един към друг“, това послание на 14-я Далай Лама избира Рене К. Байер за предговора на книгата.

Advertisement

„Хората умират. Хората страдат без причина. Има достатъчно ресурси на този свят за всички. Защо тази мизерия трябва да продължава“, коментира изборa на темата за изложбата Байер.

Рене посещава 10 страни на 4 различни континента, за да покаже истинското лице на бедността и как силата на човешкия дух е способна да се издигне и над най-голямото страдание.

„В Дхарамсала снимах 22-годишна майка в беден квартал, която оставяше детето си да умира от глад, за да може да го използва да проси по улиците. По този начин майката събираше пари, за да изхрани другите си деца. Детето беше на 2 години и тежеше около 4 кг. Да жертваш рожбата си, за да спасиш другите си деца е невъобразим акт. Снимката е толкова страшна, че се притеснявам да не я отхвърлите като нещо чуждо, което не изглежда част от реалния живот“, разказва за една от снимките в изложбата Рене.

Тя ще открие експозицията Living on a Dollar a Day: The Lives and Faces of the World’s Poor на 20 май от 18:30 във централния филиал на УниКредит Булбанк на „Света Неделя“ 7.

Рене K. Байер гостува в България по покана на ЮНЕСКО и Съвета на жените в бизнеса в България и взима участие в предстоящия Глобален форум на дамите в бизнеса (18-20 май 2016 г. в София).

Advertisement

В програмата на събитието Рене ще коментира темата за жените в културата и в медиите.

За авторката:

Рене К. Байер е документален фотожурналист с множество престижни отличия. Родена е през 1958 година в град Йонкерс, щата Ню Йорк. През 1980 г. завършва с отличие университета „Брадли“ в град Пеория, щата Илинойс.

Байер има повече от 20 години опит в медийната индустрия. За постиженията си е получавала награди от  Националната асоциация на печатните фотографи, Society of News Design, Асошиейтед прес, конкурса за фотография и дизайн „Най-доброто от Запада“ и други.

Рене К. Байер е работила за някои от най-добрите ежедневници в САЩ. От 2003 г. тя работи като фотограф във в. „The Sacramento Bee“. Преди това е работила за Seattle Post-Intelligencer, където нейна снимка е финалист в конкурса „Dart Award“ за отразяване на жертвите на насилие.

Advertisement

През 2007 г. получава наградата „Пулицър” за своето изобразяване на една самотна майка и нейния малък син, който губи битката с рака, озаглавено „Майчино пътуване“ („A Mother’s Journey“). Наградата е в категорията Feature Photography.

Адрес на изложбата:

София, централен филиал на УниКредит Булбанк, площад „Света Неделя“, 7

Работно време на филиала:

08:00 – 18:00 часа от понеделник до петък

Advertisement

Вход свободен

Continue Reading
Advertisement