Connect with us

Класическа

Сталин срещу Шостакович: 100 години от Октомврийската революция

Avatar

Публикувано

на

По случай Стогодишнината от Октомврийската революция, на сцената на Сити Марк Арт Център ще се представи концерт – спектакъл, който ще представи по един не толкова познат начин част от творчеството на най-известният по онова време композитор Дмитрий Шостакович.

Концерт на такава тематика, изпълнен със струнен оркестър ще се представи за първи път на сцена в България. Организаторите – г-н Виктор Раковски и адв. Йосиф Герон имат за цел да върнат лентата на живота към последните 100 години и чрез музикалното и сценично изкуство да напомнят за един период – такъв каквото е. За едни – щастливо носталгичен, за други – символ на злото, за трети – отдавна забравен или просто част от историята. ВСОР – наречена така по онова време, е въпреки всичко период, кардинално променил историята и който продължава да вълнува хората по различен начин и днес.

Без да дава отговори, концерта ще представи музиката на Шостакович, такава каквато е била, но все пак и със средствата на модерните визуално-сценични изкуства. По време на концерта публиката ще се наслади на изпълненията на Валс №2, Антиформалистический раек , Романс от филма „Стършел“, Песня о встречном, както и други. Освен 22 човека струнен оркестър, на сцената ще има и солисти – сопран, бас, бас-баритон, както и хор, който ще подсили по невероятен начин изпълненията на Шостакович.

Музиката на великият композитор винаги е предизвиквала разнозвучни реакции.  Някои от критиците му отбелязват „експресионистичните изкривени очертания“ и „привкус на недопустима вулгарност“ в творбите му. Други очертават несъмнената автобиографичност на творчеството му в деликатен паралел с преживяното в сталинските времена и сложните му отношения със властта. Несъмнено темите, които вълнуват композитора през целият му живот са: личност и власт, свобода и терор.

Оркестърът на СЮБ, под ръководството на маестро В. Байчев е подготвил множество изненади за своята публика, които ще бъдат показани за първи път в страната. Особено впечатляващ и нестандартен финал на концерта ще имат възможността да видят зрителите на 7ми ноември от 19.00 часа, споделят от ПРофайл. Билети могат да се закупят както на касата на театъра, така и онлайн на www.ticketsbg.com

Advertisement
Continue Reading
Advertisement