Connect with us

Интервю

„АМБИЕНТ ФОЛКЛОР“: В изкуството няма граници

Avatar

Публикувано

на

снимка: Личен архив Амбиент Фолклор

Една наистина забележителна група, Амбиент Фолклор е музиален проект основан  през 2013 година от Петър Делчев („Исихия“, „Кайно Йесно Слонце“) и Евгени Чакалов („Ериней“, „Кайно Йесно Слонце“)

Вдъхновени от средновекованата музика на Западна Европа и фолклора на Балканите, в началото групата интерпретира традиционни музикални теми датиращи  X-XIV век и след това започва да създава собствена музика, но носеща стария стил. Музикантите използват съвременни дубликати на старинни струнни и духови инструменти. Няколко месеца след това, Таня Йосифова (“Исихия“, „Давид проджект“) също се включва в проекта, допълвайки с нейните красиви и мистериознии вокали, както и перкусия. В самото начало триото се фокусира върху инструменталните пиеси, но скоро започва да включва в своите композиции оригинални средновековни стихове и текстове. Звукът на групата е напълно акустичен в духа на средновековните трубадури.

Групата взима участие на различни фестивали, включително известния средноковен фестивал в Сигишоара (Румъния), Първият средновековен фестивал в Боянската църква в София, Средновековният фестивал „Бдин“ във Видин, също така подгряват концерти на Джарбоу и Йозеф Ван Висем в София.  Техният първи албум  „Carmina Veris“ („Пролетни Песни“) излезе наскоро.

Българската публика ще има възможност да чуе групата на живо по време на шестото издание на Международния арт форум „БезГраници“ между 25-27  септември тази година в „Двореца“ – Балчик.

Advertisement

 Румяна Тенева разговаря с Петър Делчев от групата „Амбиент Фолклор“.

Какъв е произхода на името на групата?

Това е една леко срамна история – общо взето, когато се събрахме с Евгени да свирим не успяхме да измислим име – аз бях в период с настроения от типа английски хумор и измислях преди всичко „разни простотии“. Той пък мислеше в посока разни по-загадъчни имена, които на мен ми звучаха малко несериозно. Така или иначе наближаваше концерт и трябваше да обявим нещо, така че решихме да сложим това, а после да го променяме, ако ни дойде добра идея. В последствие май така и не се върнахме към тази тема и името си остана…

Как бихте описали стила ви в музиката?

Ambient и Folklore. Основните влияния са от фолклора на балканите и средновековната и ренесансова музика на Европа. Също така има някои леко ориенталски препратки, а си имахме стремеж към вплитането на музиката в заобикалящия ни звук, както и обратното – да добавяме ежедневни звуци към музиката…

Advertisement

Кои са любимите ви инструменти?

Преди време някой ми зададе въпроса защо имам толкова „много“ инструменти. Тогава доста се замислих, основно, тъй като не намирам, че са много… 🙂 Според моите наблюдения има два типа музиканти – тези, които търсят изпълнителско майсторство в един или два инструмента. Аз съм по-скоро от другия тип – стремежът ми е да мога да изсвиря това, което си представям на „правилния“ инструмент – т.е. на този, чийто тембър ми се струва най-правилен за тази музикална тема.

В момента аз ползвам контракитара и бисерица, Таня – гласа си и един бендир, а Евгени – флейти и гайда, но не е изключено още при следващата композиция наборът инструменти да е напълно различен.

Обичате ли да пътувате?

Да, много.

Advertisement

Има ли връзка между вашето творчество, текст, музика и родното ви място?

Ние сме родени и израстнали в България, така че влиянията върху музиката са неизбежни – има ги, дори когато се стараем съзнателно да ги избягваме.

Текстовете, които ползваме до момента са оригинални – имаме няколко песни върху текстове от сборника Кармина Бурана, както и няколко текста, писани от средновековни италиански поети. За по-новите композиции търсим подходящ текст на средновековен испански, а за една друга композиция скоро си говорихме с една приятелка – скандинавист, която да ни помогне с подбора и произношението на един текст.

Наскоро излезе новия ви албум, къде планирате да го представите?

Тази година е поредното издание на фестивала Без Граници (провежда се през две години, предишното издание беше в Албена, тази година ще е в Двореца в Балчик) – ще го представим там. Освен това, ще направим представяне в София, Пловдив, ако успеем да организираме – и в други градове. Съвсем скоро имаме концерт в Битоля (Република Македония), където също ще изпълним композиции от албума.

Advertisement

Какво ви вдъхновява?

Ако знаехме – по цял ден щяхме да се вдъхновяваме 🙂 Шегата на страна – трудно е да се намери единствен източник на вдъхновение. При мен много от идеите идват, когато се „заиграя“ с някой от инструментите, но нерядко се събуждам с някоя идея в главата рано сутрин, а веднъж няколко часа се опитвах да изсвиря тема, която бях „чул“ в скърцането на една врата – в последна сметка от това стана композиция, но към момента още я намирам за недовършена и не я свирим пред публика.

Какво мислите за отсъствието на граници в изкуството и между хората на изкуството?

Това е нещо прекрасно – така или иначе повечето граници в нашето общество са изградени от самото него. Нерядко хората на изкуството си поставят (волно или неволно) задачата да изследват тази граница и понякога – да я преместят, понякога – да я заличат, понякога – да убедят публиката, че тази граница всъщност не съществува.

Интервюто се реализира със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка със шестото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа „Скендерман“.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement