Connect with us

Lifestyle

В епизод трети на МеГра: Как социалните мрежи стават инструмент за дезинформация

Avatar

Публикувано

на

1200x628 03

Журналистите от нюзруума на БНТ споделят на какво да обръщаме внимание онлайн

Третият епизод от втори сезон на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“ е посветен на дезинформациите в социалните мрежи. В поредицата ще бъде припомнен случай, в който няколко училища се опразниха буквално за няколко часа след насаждане на паника във фейсбук групи. Тази и други подобни ситуации ще бъдат коментирани от водещата на „По света и у нас“ Аделина Радева, водещата на „Денят започва“ Христина Христова и репортерите Татяна Йорданова и Милена Кирова.

Епизодът на „МеГра“ ще обърне внимание и на един от най-емблематичните случаи на дезинформация и неправомерно използване на личните данни в социалните мрежи – казусът с „Кеймбридж Аналитика“. Как компанията се добра до личната информация на 87 милиона души; как помогна за победата на Доналд Тръмп; защо всички „проспаха“ ситуацията и до какво може да доведе таргетирането на аудитории и генерирането на фалшиви новини – това са само част от въпросите, които ще намерят отговор в подкаста.

Третият епизод на „МеГра“ дава и конкретни насоки, за какво да внимават потребителите, когато попаднат на съмнителна информация или профил. „Доверявайте се само на утвърдени медии, а ако имате съмнение – проверявайте дадена информация в няколко източника. В наши дни редица сайтове преписват едни и същи текстове. Затова, ако видите еднаква новина в различни, непознати сайтове – имайте едно наум!“ – това е само един от съветите към всички, които прекарват повече време в социалните мрежи.

Вярвам, че този епизод може да бъде полезен на много хора, особено на младите потребители – не просто, защото темата е актуална, а заради редица изследвания, според които доверието в социалните мрежи стига дори до 70-80%.“, отбелязва водещият на подкаста и член на УС на БНТ Антон Андонов. 

https://soundcloud.com/user-560261172/megra-s2e03-sotsialnite-mrezhi-i-dezinformatsiite

Advertisement

„МеГра“ /сезон 2/ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския парламент, а всички епизоди на поредицата са достъпни за слушане, в обновените сайтове www.bnt.bg и www.bntnews.bg, в подкаст  и YouTube каналите на БНТ.

Continue Reading
Advertisement