Connect with us

Музика

Горан Брегович: „Очаквам с нетърпение концерта във Варна“

Avatar

Публикувано

на

Големият концерт на Горан Брегович във Варна на 14 ноември вече вълнува феновете на балканската музикална стихия от Варна, Бургас, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище и Русе. От всички краища на Източна България приятели и познати започнаха да планират споделени пътувания, за да станат свидетели на събитието на годината.

Билетите от 60 и 80 лв. вече се изчерпаха. Днес организаторите на концерта от Loud Concerts и Елит Мюзик отварят страничните трибуни с още места. Билетите за тях ще са по 45 и 55 лв.

Най-горещият купон, както винаги на концертите на Брега, ще бъде на една ръка разстояние от Оркестъра за сватби и погребения – пред самата сцена, с билети за правостоящи фенове по 30 лв.

Концертът на Горан Брегович се осъществява с подкрепата на Swiss-Belhotel Varna и Grand Mall, и с медийното партньорство на Радио Фокус и сайтаMoreto.net.

Трогнат от огромния интерес на почитателите си, Горан Брегович намери време насред свръхнатоварената си програма, за да отговори на въпросите на организаторите на концерта. Специално за варненската публика балканската мега звезда сподели:

Advertisement

„Очаквам с нетърпение концерта във Варна. Обичам да свиря там, защото у вас музиката ми  се чувства като у дома си. В моите песни винаги ще намерите чисто български следи. А моите български певици вече от 20 години пътуват с мен по света… Музиката ми е много повлияна от българската музика, познавам вашия фолклор от цяла вечност. И харесвам балканската музика – от класическата, сериозна музика, до всичко, което се изпълнява днес…. Харесвам я. Тя ни дава звука на истинската енергия и живот на Балканите.“ Ето ги българските гласове в „Едерлези“:https://www.youtube.com/watch?v=_yer-9MCQG0

 Провокативна е официалната визия на концерта, на която артистът  е с чаша и бутилка в ръцете. Тя е от последния засега албум на Брегович„Champagne for Gypsies“ (Шампанско за цигани), издаден през 2012 г., на концерта ще чуем и парчета от него. Ето как Брега говори за циганското си вдъхновение:

„Всичко в този албум е едно Наздраве! – наздравица за необяснимия цигански талант за правене на музика. Разбира се, аз не съм единственият изкушен композитор, има много композитори в историята на музиката, които са били силно впечатлени и повлияни от циганската музика. А на тази снимка наистина вдигам тост за циганите. Аз идвам от рок-енд-рола и нали знаете, ако сте от рок-енд-рола, у вас има нещо, което ви кара да бъдете заобиколен от хора, каквото и да правите. Затова обичам да правя музика в бъркотията – да има суматоха около мен, да има хора, музикантите да са наоколо, заедно да мислим, да пием и да се забавляваме.“

 Тук можем да чуем „Marushka“ от албума  „Champagne  for Gypsies“:  https://www.youtube.com/watch?v=7mmU0ZCpwaQ

 Във Варна със сигурност ще запалят публиката и класиките на Брега като култовия „Калашников“:  https://www.youtube.com/watch?v=QGpIAQxrknw

Advertisement

Билети за концерта на Брегович във Варна могат да се купят от Двореца на културата и спорта и от мрежата на Еventim в цялата страна – бензиностанции OMV, магазинитe Office 1 Superstore, Техонополис, книжарници Orange, както и в интернет от www.eventim.bg.

Continue Reading
Advertisement