Connect with us

Lifestyle

Дерматолози: Продължителното излагане на слънце е основен фактор за влошаване на акнето през лятото

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Един от най-разпространените митове за акнето днес е, че излагането на слънце е ефективен метод за лечението му. Дерматолозите, обаче, са категорични, че слънцето няма пряко позитивно въздействие върху проблемната кожа. След продължително излагане на пряка слънчева светлина може да се забележи краткотрайно „изсушаване“ на акнето, а придобиването на тен да замаскира зачервяванията, но в крайна сметка слънцето всъщност влошава акнето и цялостното състоянието на кожата, като променя химичния баланс на кожата. Експертите от водещия skin-tech бранд FOREO също припомнят, че прекаленото излагане на слънце може да бъде наистина опасно и да доведе до влошено състояние на кожата: зачервявания и изгаряне, пигментация и стареене, влошаване на акне и дори повишен риск от рак на кожата.

Как се отразява слънцето върху кожата и защо е важно да се пазим?

Прекаленото излагане на слънце може да бъде изключително вредно. UVB лъчите в слънчевата светлина причиняват зачервяване и изгаряне, докато UVA лъчението прониква дълбоко в кожата и причинява пигментация и стареене. Освен това и двете ултравиолетови лъчения могат да причинят рак на кожата. Поради тази причина употребата на слънцезащитни продукти е от жизненоважно значение за здравето на кожата. 

Друга последица от прекомерното излагане на слънце е появата на хиперпигментация и потъмняване на белези. Всички заздравяващи лезии от акне, изложени на слънце, могат да станат трайно по-тъмни и да оставят по-лоши белези. Така че защитата от слънцето е също толкова важна за лечението на акне, колкото и за предотвратяване на слънчеви изгаряния и преждевременно стареене.

Advertisement

Ултравиолетовата радиация също води до запушване на порите, което е основният причинител на акнето. Фактори за това са:

  • Слънцето изсушава кожата. Макар да изглежда логично да „изсушавате“ склонната си към акне кожа, тя се нуждае от хидратация, за да поддържа здравословно и балансирано състояние. Когато кожата се изсуши, организмът се опитва да компенсира, като увеличава производството на себум, което директно води до влошаване на акнето.
  • Излагането на слънце спира здравословното обновяване на клетките. Когато слънцето изсушава кожата, повърхността ѝ се втвърдява. Това затруднява естественото отпадане на горния слой мъртви кожни клетки, което ще влоши акнето, тъй като здравословната клетъчна обмяна е от решаващо значение за предпазване на порите от запушване.
  • Високите температури водят до повече потене. Потенето създава влажна среда, в която бактериите на акнето се размножават по-бързо.
  • Някои лекарства могат да повишат чувствителността към слънчева светлина, което прави кожата податлива на слънчеви увреждания.

Как да изберете правилния слънцезащитен продукт?

Дори слънцезащитните продукти, които са обозначени като „некомедогенни“, могат да запушат порите, затова консултацията с дерматолог е препоръчителна, за да изберете формула, която е подходяща за вашия тип кожа и акне.

SPF факторът е важен, защото показва колко дълго ще сте защитени от слънчевата ултравиолетова радиация спрямо времето, ако не нанесете никакъв слънцезащитен продукт. SPF 30 блокира около 97% от UVB лъчите да проникнат в кожата, а SPF 50 – 98%. Това може да изглежда като малка разлика, но всъщност SPF 30 пропуска 50% повече UV лъчи върху кожата. В идеалния случай SPF 30 означава, че времето, за което кожата ще изгори, е 30 пъти по-дълго, отколкото ако не e нанесен слънцезащитен продукт.

За най-добра защита може да се ориентирате към слънцезащитни продукти със следните характеристики:

  • SPF с поне 50-ти фактор – въпреки че се препоръчва всеки да използва минимум SPF 30, хората, които страдат от акне, е добре да нанасят по-силна защита.
  • Изберете слънцезащитен продукт с лека текстура, който попива по-бързо и не запушва порите. По-гъстите продукти са на маслена основа, което води до появата на акне. Подходящите продукти имат обозначения на етикетите си като „без масла“ и „некомедогенни“. Въпреки че тези етикети не са гаранция, те са добър сигнал за потенциално добра формула за вашата кожа.
  • Изберете слънцезащитен продукт на минерална основа. Те могат да бъдат формулирани с цинков оксид и титанов диоксид като основни съставки, като не предизвикат реакция при чувствителна и склонна към акне кожа.

Грижа след слънцето

Слънчевото изгаряне е най-неприятната последица от излагането на слънце. Едно от най-ефективните лечения в такива случаи е терапията с LED светлина. Червената светлина стимулира производството на колаген и еластин в организма, както и засилва имунния отговор, което подпомага отстраняването на мъртвите клетки и възстановяването на увредените. В допълнение, зелената LED светлина е доказано средство срещу появата на тъмни петна по кожата. Днес LED терапиите са по-достъпни от всякога. Не е нужно да си записвате час и да посещавате дерма клиники – на пазара има различни иновации в тази сфера, като една от най-популярните е смарт уредът FOREO UFO™ 2. Той включва не само лечение с червена светлина, но и охлаждаща криотерапия, която бързо успокоява зачервената от слънцето кожа. Всичко това се случва в комфорта на дома, винаги когато имате нужда и то само за няколко минути.

Advertisement

С продуктите на бранда може да осигурите и така необходимите на кожата ви хидратация и овлажняване след излагане на слънце, които са изключително важни за възстановяването на кожата. Маските за лице на FOREO са перфектният продукт за подхранване и освежаване на изложената на слънце кожа и постигане на свеж и сияен вид. Те са подходящи за всеки тип кожа, като тяхното действие може да с засили в комбинация с устройството FOREO UFO™ 2.

Всички продукти на FOREO можете да откриете на foreo.com и notino.bg на специални цени. А за да научите повече за най-иновативната марка в света на технологиите за красота и най-новите продукти на FOREO, посетете foreo.com или последвайте @foreo_official в Instagram.

Continue Reading
Advertisement