Connect with us

Lifestyle

Диета, спорт и нови тeхнологии връщат фигурата и самочувствието ни 

Avatar

Публикувано

на

IMG 5711 scaled

снимка: ПР

Препоръките на кинезитерапевта Цветелина Бижева след дългата изолация 

Цветелина Бижева работи като кинезитерапевт в столичната клиника Persona. Тя е докторант към НСА, катедра  „Кинезитерапия и рехабилитация“ и състезател по водна топка към WSV Basel, Швейцария.

Ето и нейните съвети как да влезем бързо във форма след изолацията:

Какви са последиците за тялото ни след дългото стоене у дома?

Advertisement

Стоенето вкъщи продължително време води от една страна до обездвижване, а от друга до учеличаване количеството на приета храна. Намалената двигателна активност в комбинация с увеличения прием на храна води до нарушение в енергийния баланс – невъзможност да се изразходи енергията, която приемаме. Следователно една от най-вероятните последици от стоенето вкъщи два месеца е наднорменото тегло. За спортистите, дори за онези, за които спортът е хоби, но тренират редовно, лишението от тренировките би довело до загуба на спортна форма, намаляване на издръжливостта, силата, тонуса на мускулатурата и т.н.

Някои хора спортуват, други не стават от дивана по време на изолацията. Какви травми могат да си докарат всяка от двете групи?

Полезно е да се спортува, но трябва да се притежава известна двигателна култура, за да се предотвратят травми и контузии. Спортистите знаят как да се предвазват. Травми могат да си докарат хората, които преди не са се занимавали със спорт и сега за пръв път решават да правят нещо вкъщи, и то без инструктор. При тях има голяма вероятност от наранявания като навяхване или разтежение. Затова се необходими основни познания за загрявка на тялото преди по-голямо натоварване, както и за правилното изпълнение на всяко упражнение от гледна точка на изходно положение, посока на съпротивление, правилен захват на гири и ластици и др. При хората, прекарващи целия ден на дивана пред телевизора, има опасност от продължително заемане на неправилна позиция на тялото, което може да доведе до поява на болки в ставите, или дискомфорт, най-често в областта на шията и кръста.

Работата у дома пред таблета – как да предотвратим схващания? Къде най-често възникват те, какви упражнения да правим у дома?

Дългото време, прекарано пред компютъра често, води до поява на болки и дискомфорт в шийния и лумбалния дял, често страда и раменият пояс. Обострят се някой ставни проблеми, стари травми или хронични заболявания като плексити и др. Съветите към хора със седящи професии е често раздвижване или извършване на няколко упражнения на всеки час по време работния ден. Биха могли да правят кратки разходки в стаята, или упражнения за горната част на тялото, докато са седнали – по няколко кръгови движения в рамените стави, няколко завъртания или наклони с главата. След края на работния ден могат също да практикуват и някакъв спорт.  Например упражнения в домашна обстановка – лицеви опори и коремни преси, пилатес, йога или упражнения с швейцарска топка, гирички, терабан ластици и подобни. Всеки вид движение е полезно.

Advertisement

Как  да бъде осъществен по-леко прехода от застоял към активен живот? 

Целта на всички ни е да се върнем към нивото си на активност от преди тези два месеца. Но това трябва да стане постепенно, тъй като по принцип всички до някаква степен сме загубили форма за това време. Редно е сега да започнем с по-малко натоварване и по-ниска интензивност отколкото преди. Поне на първо време можем да намалим броя на тренировките или тяхната продължителност, докато организмът ни се приспособи след дългото обездвижване.

Вече можем да спортуваме на открито. Кои са най-подходящите спортове?

Това е строго индивидуално. Най-подходящият спорт е този, който ни доставя удоволствие. Дали ще бъде джогинг или каране на велосипед и ролери, игра на тенис, волейбол или плуване, всичко е полезно. Дори обикновена разходка в парка или в планината също е здравословна.

Специално за децата, които учат онлайн. Как и колко да се движат?

Advertisement

Дистанционното обучение е нещо ново за нас. То кара децата да стоят седнали на стол пред мониторите от сутринта до ранния следобяд. Редно е след приключване на учебните занятия децата да излизат навън да се разхождат, спортуват и да играят на чист въздух поне един час, ако може и повече.

Ако сме качили няколко килограма какво съветвате да се направи?

Да се намали приема на храна и постепенно да се увеличи  двигателната активност.

На прага на лятото сме, как да влезем във форма за един месец?

Малко трудно се влиза във форма за един месец, аз предпочитам да се започне по-от рано и нещата да станат постепенно. Влизането във форма е свързано с правилно хранене, правилна двигателна програма и използването на допълнителни козметични процедури, които да помогнат оформянето и изглаждането на телата ни. Но при всички случай не трябва да се разчита само на едно от изброените неща.

Advertisement

Кои нови технологии ни помагат да оформим добра фигура? Разкажете за тях.

Що се отнася до оформяне на мускулатурата, несъмнено са необходими физически упражнения. За стягане и изглаждане обаче има определени технологии, които могат да помогнат. Най-известната технология у нас е радиочестота (радиочестотен лифтинг). Има различни варианти на тази технология, вградена в различни апарати. Използват се и технологии с вакуум. Съществува един апарат Venus Legacy, в който са комбинирани и двете технологии – радиочестота и вакуум, което съществено съкращава времето, необходимо за третиране на определената зона и води до по-бързо постигане на желаните резултати. Друга нова технология е Ендосферата, която представлява комбинация от микровибрацията и микрокомпресията. Тази технология, в допълнение към лекия натиск от страна на терапевта, извършва дълбокотъканен масаж, който има 5 основни ползи: дренира, подобрява кръвообращението, обезболява, реструктурира и повишава мускулния тонус. Различните технологии могат да бъдат прилагани както поотделно, така и в комбинация, според нуждите и желанията на всеки клиент. Те водят до разнасяне на мастните натрупвания под формата на целулит, тонизират мускулатурата и в резултат на това се подобрява общия вид на тялото.

Моделът за красота се сменя. Сега е на мода фит тялото, който е не само ген, но и усърдни тренировки. Възможно ли е с новите процедури да постигнем този модел? 

Какъвто и ген да носим, всеки от нас има нужда от поддържане на фигурата, все пак годините и гравитацията не прощават на никого. Естествено, усърдните тренировки водят до по-добър външен вид, по-стегната мускулатура, по-симетрично тяло, но все пак състоянието и гладкостта на кожата могат да бъдат подпомогнати с някой от споменатите модерни технологии.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement