Connect with us

Музика

Дипломация на усмивките

Avatar

Публикувано

на

„Щом се смеем заедно, значи можем да се разбираме“ – е посланието на Балканския фестивал на усмивките, който бе открит във VIVACOM Art Hall с изложба с карикатури от 9 балкански държави.

Карикатурата е синтетичен, универсален език с ударни послания, облечени в езика на разбирателството през хумора. Проектът на фондация „Имеон-Балкани” и техните партньори – Българското дипломатическо дружество, Съюза на българските художници, Световната федерация на карикатуристите (FECO) и младежкия колектив „Арт лаборатория” – цели да подпомогне общуването в общия ни балкански дом.

До 20 ноември всички желаещи могат да разгледат 130 карикатури на 30 от най-изявените балкански автори.

„Страните в нашия регион имат споделена история и съдба. Независимо от различията, сме изправени пред сходни предизвикателства и фактът, че се смеем на един и същи неща, имаме едно и също класическо пиперливо балканско чувство за хумор, дава надежда, че можем да се обединим при решаването на общите ни проблеми” – коментираха организаторите на Балканския фестивал на усмивките. Желанието им да покажат близостта в начина на мислене чрез споделените усмивки, бе високо оценено от представители на балканските дипломатически мисии у нас и първите посетители на експозицията във VIVACOM Art Hall. Социалните, философски и битови теми на карикатурите хвърлят мост през границите, а оригиналното изпълнение и богатството на стилове смело поставят т. нар. Балканска школа за карикатура на картата на съвременното изкуство.

В рамките на Балканския фестивал на усмивките под ръководството на български карикатуристи и с помощта на младите художници от творческата група „Арт лаборатория”, през уикенда 14 и 15 ноември от 14:00 ч. до 18:00 ч. във VIVACOM Art Hall ще бъдат организирани творчески ателиета за артистичен шарж и карикатура. Единственото изискване към желаещите да се включат – и деца, и възрастни – е чувството за хумор, което да споделят.

Advertisement

[media-credit name=“Павел Константин – Румъния“ align=“aligncenter“ width=“1024″]Павел Константин - Румъния[/media-credit]

[media-credit name=“Михай Игнат – Румъния“ align=“aligncenter“ width=“700″]Михай Игнат Румъния[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement