Connect with us

Tехнологии

.ею сближава говорещите на български по света

Avatar

Публикувано

на

Денят на светите братя Кирил и Методийе не само празник на българската азбука, просвета и култура, но и на всички говорещи български език по света. Европейският домейн на кирилица .ею, управляванот регистъра EURid, е фарът за българки език в интернет. Споредпоследните данни, активните регистрации на .ею домейни са 1 368, достигайки близо5% от интернационализираните имена на домейни с разширения.eu, .ею и .ευ.

Според проучване на БАН, около 15 милиона са използващите български език по света.

„В навечерието на един от най-светлите български празници –Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, каним всички, които обичат българския език и култура, да отпразнуват с нас годишнинатана .ею. EURidе активен поддръжник на развитието на онлайн многоезичието. Годишният доклад на EURid и ЮНЕСКО за интернационализираните имена на домейни (IDNs), като .ею, показва силнатавръзка между имената на домейнии езиковото многообразие в киберпространството. Когато зад име на домейн с .ею стои уебсайт, шансоветесъдържанието на интернет страницата дае на български езикса големи.“, отбеляза Пламена Аржант, която отговаря за нашата странав EURid, организацията, коятоуправлява европейските домейн имена след назначаване от Европейската Комисия.

Най-новите данни, достъпни на https://idnworldreport.eu/, потвърждават, че многоезичните домейни на .euподдържат широк спектър от европейски езици. Езиците са тясно свързани със скрипта, на който е изписано името на домейн –това е последователна тема в цялото проучване. Домейн разширението .euна латиница поддържа уебсайтове на немски (52%), английски, чешки, полски, шведски, френски и естонски; 49% от уебсайтовете, които използватгръцките писмени знаци.ευ,са на гръцки;а51% от уебсайтовете, които използват домейна .ею на кирилица,са на български език. От началото на регистрациите през 2006година, общият брой на регистриранидомейнис трите европейски домейн разширения.eu, .ею и .ευдостига3 715 818, от които 37 265 в България, като отбелязват растеж от почти 10% за последното тримесечие на 2020 година.

Continue Reading
Advertisement