Connect with us

Култура

„Жената на прозореца” от Ей Джей Фин изпревари Дан Браун

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Бестселърът, продаден в над 1 милион копия и преведен на 40 езика, излиза за пръв път на български малко преди филмовата адаптация.

За пръв път на български език излиза „Жената на прозореца” от Ей Джей Дин (псевдонима, зад който се крие редактора на издателство William Morrow Даниел Малори) –  първият дебют от близо десетилетие, който оглавява престижната класация на „Ню Йорк Таймс” още с излизането си на пазара.

Книгата остава на тази позиция цели четири седмици, изпреварвайки по продажби „Произход” на Дан Браун и е посрещната с позитивни рецензии от писатели като Стивън Кинг, Джилиан Фин и Рут Уеър.

Романът е вдъхновен от класическите филми ноар, изпълнен е с препратки към култови ленти на Алфред Хичкок и напомня за нашумелите през последното десетилетие психотрилъри като „Не казвай сбогом”, чийто автор – Джилиан Флин, нарече „Жената на прозореца”  „ноар за новото хилядолетие”.

Advertisement

Анна Фокс се е затворила в дома си в Ню Йорк и не смее да излезе навън. Тя страда от агорафобия и прекарва дните си в пиене на вино, гледане на стари филми и спомени за по-добри времена. Докато шпионира живота на своите съседи, тя става свидетел на престъпление.

Дали наистина е видяла това, което си мисли, че е видяла? Дали страда от параноя, или нещо зловещо наистина се случва съвсем близо до нея. Кое е истинско и кое – плод на нейното въображение и на злоупотребата с лекарства и алкохол?

Докато Анна се опитва да си отговори на този въпрос и да реши пъзела, светът ѝ започва да се руши около нея.

В този завладяващ диаболичен трилър, в духа на Агата Кристи, нищо не е такова, каквото изглежда!

В рамките на първите три месеца от излизането си книгата се продава в над 1 милион копия на англоезичния пазар, а правата на романа бяха продадени за издаване на цели 40 езика, както и за филмиране – от FOX.

Advertisement

Вече стана ясно и името на режисьора, който ще екранизира историята на Анна. Това е носителят на БАФТА и номинация за „Златен глобус” Джо Райт, който стои зад филми като „Изкупление”, „Гордост и предразсъдъци”, както и спечелилия две награди „Оскар” за 2017 г. – „Най-мрачният час”. Сценарист ще бъде награденият с „Пулицър” и „Тони” драматург Трейси Летс.

Continue Reading
Advertisement