Connect with us

Музика

Живко Петров и Юго Липи с концерт в София

Avatar

Публикувано

на

След изключително успешния им концерт през декември 2023 в култовия парижки джаз клуб Sunset Sunside, на 25 януари, от 20 часа, в SOFIA LIVE CLUB,  българските меломани ще имат редкия шанс да чуят заедно великолепния Живко Петров и носителят на наградата на френската джаз Академия за най-добър музикант  – китариста Юго Липи.

Концертът МЕЖДУ ПРИЯТЕЛИ  е първата среща на сцена на двамата талантливи артисти, познати и ценени в света на джаза. Свързва ги умението да разказват истории през ноти, което прави и изпълненията на тяхното дуо пиано и китара специални, поднесени с особен финес и класа.

В последните 15 години, Юго Липи /Hugo Lippi/ е един от най-ценените китаристи в Европа.  През 2020 получава най-високото отличие на френската джаз Академия  – наградата за  музикант на 2019 г. „Джанго Рейнхард“.

Свири на китара професионално от 17 годишен в различни клубовете и концертни зали в Нормандия. През 1998 се установява в Париж, където бързо става един от най-разпознаваемите музиканти на легендарната със своите джаз клубове улица Ломбар.  От началото на 2000-та година до сега, не спира да обикаля престижни сцени в Европа, Япония, Африка и Америка.  Свирил е заедно със световни звезди като Sarah Mckenzie, Melody Gardot, Michel Legrand, Eric Legnini, Florin Niculescu, Marcel Azzol, Emmanuel Bex. Работил е с Дейвид Линч за филма му Inland Empire. Участва в турнето на LA LA LAND под диригентство Джъстин Хъруиц – композитор и носител на Оскар за музиката във филма.

Живко Петров е композитор, пианист и аранжор.  Една от най-значимите фигури на българската съвременна джаз сцена. Музиката му се отличава с финес, елегантност, лекота и изисканост.  Колкото ефирна, толкова и щедра на цветове, нюанси, образи и емоции.  В последните 20 години, той е създател и част от няколко джаз формации, свири заедно с имена от световната сцена като Сара Брайтман, Chico Freeman, Francesco Bearzatti, Natalie Cole, Natalie „The Floacist“ и др. Сред наградите му са Икар за съвременна българска музика (2016 г.) и Аполон Токсофорос за значим принос към българската култура и представянето ѝ зад граница (2020 г.).

Advertisement

Двамата музиканти ще имат един концерт в България, на 25 януари, от 20 часа в Sofia Life Club – съорганизатор на концерта, продуциран от Българския културен институт в Париж.

Билети за събитието, могат да бъдат намерени в мрежата на EVENTIM и партньорските каси на цена 30 лева. В деня на концерта и на място цената ще е 40 лева.

Continue Reading
Advertisement