Connect with us

Общество

Започва месец на младите хореографи на балет „Арабеск“

Avatar

Публикувано

на

Асен Наков, „Малки правила“, снимка: ПР

Спектакълът, включен в месеца на младите хореографи на Балет „Арабеск“, е част от събитията, с които Балет „Арабеск“ отбелязва 50-годишния юбилей от създаването на трупата. Балет „Арабеск“ винаги е  подкрепял развитието на младите български хореографи и  е предоставял възможност за израстването им като професионалисти в областта на съвременния танц. Затова в тази програма е поставен акцент върху  една от практиките на Балет „Арабеск“  да бъде открита сцена за млади хореографи, за среща на творци от различни изкуства в интердисциплинарни проекти на сцената и с участието на Балет „Арабеск“ (например програмата „Танц атака“, Конкурса за съвременна хореография върху българска музика  за наградата на името на Маргарита Арнаудова и др.) В тази насока е направена и програмата на спектакъла, включваща имената на младите хореографи Асен Наков, Филип Миланов и Ангелина Гаврилова, които публиката ще види на 26-ти ноември на сцената на Музикален театър от 17.00 ч.

Асен Наков е безспорният фаворит на публиката и журито на VІІІ конкурс за съвременна хореография и носител на наградата на името на Маргарита Арнаудова за спектакъла си „Малки правила“ по музика на Румен Бояджиев – син. Идеята на творбата си Асен Наков е подчинил на мисълта на Петър Дънов: „Чистотата е първата врата, през която Животът влиза, светостта е втората врата, силата е третата врата, а Любовта – четвъртата и последна врата, през която Животът влиза. Животът влиза през четири врати, но същевременно излиза през същите врати.”

Филип Миланов, „EXIT“, снимка: ПР

Филип Миланов е носител на наградата на публиката и наградата на международното жури на ІХ международен конкурс за съвременна хореография за наградата на името на Маргарита Арнаудова за спектакъла “EXIT” по музика на Добринка Табакова. Същата година творбата му е отличена с наградата „ИКАР“ на СБА в България. „Exit” разглежда желанието на индивида за бягство от социалната цензура и забрани.

Advertisement

Желаем да разграничим себе си от останалите, а способни ли сме да се отделим?

Всеки от нас е извършвал своите частични бягства, но има ли изход към пълната свобода?

Конкурсът “Маргарита Арнаудова”, учреден от доц. Калина Богоева през 1996 г., има своята традиция и е утвърдил цяло поколение млади български хореографи, които днес са лицето на съвременната българска хореография – Боряна Сечанова, понастоящем директор на трупата, Мила Искренова, Антония Докева, Олеся Пантикина, Росен Михайлов, Галина Борисова, Петя Стойкова, Иво Димчев, Станислав Генадиев и Виолета Витанова от Кинестетик Прожект и др., към които прибавяме и имената на Асен Наков и Филип Миланов.

В програмата на вечерта са включени и два емоционално въздействащи дуета  на Ангелина Гаврилова и отново на Филип Миланов.

„Пътят ми с теб“

Advertisement

Хореография – Ангелина Гаврилова

Участват: Елизабет Якимова и Петя Колева

 

„Късна история“

Хореография – Филип Миланов

Advertisement

Участват: Валери Миленков и Мария Касабова

 

Continue Reading
Advertisement