Connect with us

Култура

Издателство „Софтпрес“ представя Неудобния роман „Сорая“

Avatar

Публикувано

на

Издателство „Софтпрес“ остава вярно на мотото си „Книги за цялото семейство“ и неуморно търси онези заглавия, които не само разкриват на читателя магията на литературата, но и го предизвикват.

Младата журналистка Мелтем Йълмаз е първият турски автор в портфолиото на издателството. Тя започва журналистическата си кариера във в. „Джумхуриет“ и години наред е гласът на непривилигированите – живеещи на улицата хора, изоставени деца, бежанци, подложени на насилие жени и други. След като получава наградата за най-добър репортаж на Съюза на съвременните журналисти, Мелтем Йълмаз представя на читателите и първата си книга – „Мъртъвци в пустата нива: Бонсай“, съставена от репортажи, проведени при изследване на наркоманията. Авторката води рубрика във в. „Милиет“ и пише статии за киното в списание „Синедерги“. Преводът на романа е на Елен Кирчева.

Дебютният ѝ роман „Сорая“ е базиран на журналистически разследвания от бежанските лагери в Турция и описва спиращата дъха история на млада сирийка, прегърнала своята искрица надежда в житейската безизходица, където няма място за обич.

Двайсетгодишната Сорая бяга от войната в Сирия, където градовете миришат на гняв и кръв, и се подслонява в Турция с надеждата за ново бъдеще. Когато се съгласява да се омъжи за трийсет години по-възрастен от нея мъж, попада в капан, по-смъртоносен и от войната: любовта.

Драматичен и затрогващ е разказът за белезите в душите на бежанците, спасили се от гражданската война в родината си. В интервю за Lira.bg Мелтем Йълмаз споделя:

Advertisement

„Може да ви се стори странно, но ако не бях журналист, не бих се заела с роман като „Сорая“. Всъщност с едно око винаги гледах като журналист не само на подбора на актуална тема като тази за живота на бежанците, но и на трактовката ѝ, на техниката на писане и на всички етапи по въвличането на читателя в събитията, движеща сила в книгата.“

Разтърсващо емоционален, в духа на класиката „Не без дъщеря ми“, неудобният роман „Сорая“ говори през гледната точка на всичките си герои, а изводите оставя на читателя.

 

Continue Reading
Advertisement