Connect with us

Култура

Кои са „Предимствата на дислексията“

Avatar

Публикувано

на

Експертите по учебни затруднения д-р Брок Л. Айди и д-р Фърнет Айди предлагат революционен поглед към силните страни на дислексния мозък. 

Знаете ли, че проучванията показват, че близо 20% от населението страда от някаква форма на дислексия, сред които попадат и популярни личности като Ричард Брансън, Джон Ленън, Кийра Найтли, Том Круз и Киану Рийвс?

Как да се възползваме от особеностите на дислексния мозък вместо да го приемаме като недостатък, разкрива новото знаково издание „Предимствата на дислексията“ от специалистите в областта на неврологията и образованието д-р Брок Л. Айди и д-р Фърнет Айди (ИК „Сиела“).

Базирана на дългогодишния опит на експертите по учебни затруднения със стотици деца и възрастни, тази книга преобръща закоравелите стереотипи, които често разглеждат дислексията само в качеството ѝ на учебно разстройство.

В „Предимствата на дислексията“ д-р Брок Л. Айди и д-р Фърнет Айди се впускат в пространно изследване на характеристиките на дислексния ум, който представлява не просто пречка в обучението по четене и правопис, а отражение на един напълно различен модел на мозъчна организация и информационна обработка.

Advertisement

Подходящо както за родители и учители, така и за всеки, който се интересува как работи човешкия мозък, това ценно издание предлага работещи практики, целящи да подобрят образователната система, която е зле пригодена да подхранва и разбира дислексния мозък.

Разглеждайки в дълбочина множеството различни типове дислексия и нейните научни измерения, тази книга доказва, че дислексиците всъщност притежават неочаквани предимства както в класната стая, така и в професионалния и личния живот.

Д-р Брок Л. Айди и д-р Фърнет Айди дават примери с мнозина успешни лекари, предприемачи, писатели и архитекти, които са имали големи затруднения да се научат да пишат и четат, но въпреки това постигат впечатляващи успехи в кариерата си, именно защото са се възползвали от силните страни на дислексията.

Изявена креативност, отлични умения в пространственото ориентиране, уникална гледна точка и неочаквани връзки, които недислексния мозък би пропуснал – това са само някои от „Предимствата на дислексията“, които можем да се научим да използваме в наша полза.

Поднесена на достъпен език, книгата на д-р Брок Л. Айди и д-р Фърнет Айди доказва, че дислексията не е присъда – тя е възможност да бъдеш различен в свят, който цени това повече от всякога!

Advertisement
Continue Reading
Advertisement