Connect with us

Общество

Кой печели първото издание на „Проект ЕКО”?

Avatar

Публикувано

на

Вече е ясно кои са победителите в конкурса,  в който младите сами търсят решенията.

Първото издание на „Проект ЕКО” – конкурсa на младите, в който те сами намират решения на наболял екологичен проблем в България – приключи.

На 15 август бяха обявени проектите, отличени с първа награда по всяка от трите конкурсни теми: запазване чистотата на въздуха след COVID-19, пренасочването на отпадъци и чистота на българските плажове.

В категорията „Опазване чистотата на въздух след COVID-19“:

I награда –  Мария Марулева – „Youtube сериал за места в България, които използват ресурсите си по устойчив начин“: проектът разработва процеса по създаване на кратки филмчета за най-интересните места в България, които консумират ресурсите по нестандартен и устойчив начин

Advertisement

II награда (менторство от „Милениум“) – Пламена Стефанова –  „Фирма за покривно градско земеделие“

III награда – Дария Ковачева – „Ученически инфо екоцентър „Природопазители““

В категорията „Чистота на българските плажове“:

I награда – Александрина Иванова и Тодор Кишев – „Плажни табели с анимации“: създаване на анимирани табели по българските плажове, носители на важна информация и любопитни факти за морската флора и фауна.

II награда (менторство от „Милениум“)  – Петя Дукова – Кампания „Five Million Butts”

Advertisement

III награда – Калина Стайкова и Стефан Гамейски – Кампания „Eco beaching”

В категорията „Пренасочване на отпадъци“:

I награда – Александра Казасова – „Чрез изкуство към промяна”: чрез създаване на приложно изкуство да бъде отклонен част от отпадъчния текстил

II награда (менторска програма от „Идеал Стандарт“) – Радостина Горошевич с нейната програма „Многократни чаши за напитки от рециклиран материал“

III награда –  Никола Думанов – Приложение „Еко Вкус“

Advertisement

Веднага след обявяване на победителите следва планиране за осъществяването на отличените с първо място идеи с помощта на „Greenpeace“, „За земята“ и ОЦОСУР. Носителите на втора награда ще започнат менторските си програми.

Конкурсът успя да привлече над 2000 млади хора, които се включиха и в трите уебинара, водени от представители на неправителствените организации, а на платформата постъпиха десетки любопитни и нестандартни проекти, които отговарят на условията за участие и предлагат решения на зададените проблеми.

Според инициатора на кампанията – младия предприемач и студент в Нидерландия Ивайло Цочев – с това първо издание на „Проект ЕКО”, проведено в необичайните условия на пандемия, е стартиран диалог, от който навярно зависи и бъдещето на човечеството, а включилитe се отбори са положили нелеките усилия да опишат и формулират своите идеи.

„Разработките са дело на ученици, студенти и активни граждани, които се вълнуват от зелената промяна, която следва. Сега започва нашата работа –  тази, която ще осмисли конкурса и ще докаже, че истинската промяна е възможна  с общи усилия”, коментира още Цочев.

Природата следва свои правила, пред които сме безсилни, когато изберем да бъдем нейни врагове. А създаването на екологична култура в едно общество зависи най-вече от вярата – в собствените възможности и в младите. Осъзнатостта за значимостта на човешката роля в съхранението на планетата такава, каквато я познаваме, и търпението за постигането на поставените цели са първата крачка към едно екологично чисто бъдеще.

Целият екип на „Проект ЕКО” благодари на всички, които се включиха в конкурса. Следете за промяната. Тя идва заедно с вас!

Advertisement
Continue Reading
Advertisement