Connect with us

Lifestyle

Максим и Стефан Иванови номинирани за Мъж на годината 2020

Avatar

Публикувано

на

1

снимка: ПР

Екипът на бащата и сина, прекосили Атлантическия океан с гребна лодка, е една от трите номинации за престижния приз

17-годишният Максим Иванов и баща му Стефан Иванов, български финансист и предприемач, които през миналата година прекосиха Атлантическия океан с гребна лодка, са сред претендентите за Мъж на годината 2020. Това е втората екипна номинация в историята на престижния конкурс, организиран от Дарик Радио. За титлата Мъж на годината 2020 се борят още доц. Атанас Мангъров, началник на COVID отделението в Инфекциозна болница „Иван Киров“, и ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб. Гласуването за победител в конкурса продължава до 28 февруари 2021 г. Всеки, който желае да подкрепи Максим и Стефан, може да го направи тук.

„Изключително съм щастлив, че заедно с баща ми сме сред номинираните за Мъж на годината. Това е голямо признание за нас. Благодарение на експедицията в Атлантическия океан се убедих от първа ръка, че за човешките възможности няма граници. Надявам се, че ни предстоят още предизвикателства, с които да изпитваме волята и силата на духа си“, коментира 17-годишният Максим.

„За мен като баща е истинска гордост, че със сина ми сме претенденти за Мъж на годината 2020. Надявам се, че нашето пътешествие е вдъхновило много хора, окуражило ги е да следват мечтите си и да бъдат полезни на обществото“, допълни Стефан Иванов.

Бащата и синът поставиха световен рекорд и станаха пионери в няколко категории, след като прекосиха Атлантическия океан с изработената от тях лодка NEVEREST. Двамата българи отплаваха от Португалия през юни 2020 г. и след 105 дни в океана акостираха благополучно на бреговете на Барбадос в началото на октомври. Максим постави световен рекорд за най-млад гребец в света, прекосил успешно океан. Когато пътешествието започва на 14 юни 2020 г., ученикът е едва на 16 години и 293 дни. NEVEREST пък стана първата в света океанска гребна лодка, която прекосява Атлантика от изток на запад в сезона на ураганите.

Advertisement

Друго значимо постижение е, че с това плаване Стефан и Максим успяха да реализират и първата океанска гребна експедиция за България. Двамата ентусиасти изминават 4444 морски мили (8230 км) с лодка, изработена от фибростъкло от самите тях в гаража им. Плавателният съд е задвижван само с две гребла и е без платна и двигател.

Пътешествието на Максим и Стефан премина под знака на каузата за стимулиране на донорството. Двамата подкрепиха кампанията на Министерството на здравеопазването ДА! ЗА ЖИВОТ!, която цели да окуражи повече хора да спасят живот, като станат потенциални донори на органи след смъртта си. След завръщането си на родна земя мореплавателите се срещнаха с министъра на здравеопазването, пред когото представиха конкретно предложение за законодателна промяна по отношение на донорството.

Повече за лодката NEVEREST и невероятните приключения по време на пътешествието на двамата българи можете да научите във Facebook и Instagram (NEVEREST OCEAN ROW).

Continue Reading
Advertisement