Connect with us

Кино

„Процесът срещу Кристин Кийлър“ по Epic Drama

Avatar

Публикувано

на

Epic Drama Trial of Christine Keeler Sophie Cookson ep 1

снимка: Ben Blackall / © Ecosse Films 2019

Бурно коментираният нов сериал по Epic Drama „Процесът срещу Кристин Кийлър“ надниква зад заглавията на таблоидите, за да разкаже човешката история отвъд политическата и секс интрига в един от най-емблематичните скандали от модерната история на Великобритания: поредицата събития от 1960-те, станала известна като „Аферата „Профумо“.

Сценарист е носителката на BAFTA Аманда Коу (Apple Tree Yard, Room At The Top, Life In Squares), а режисьор Андреа Харкин (Come Home, Clique). Премиерата е в сряда, 14 април, от  22:00 часа – ексклузивно по Epic Drama в Централна и източна Европа.

Минипоредицата в шест части е с впечатляващ актьорски състав, който включва: Софи Куксън (Kingsman, The Secret Service, The Huntsman: Winter’s War) в главната роля като Кристин Кийлър, Джеймс Нортън (McMafia, War and Peace, Happy Valley) в ролята на Стивън Уорд, както и Eли Бамбър (The Serpent, Les Miserables, The Nutcracker) като Манди Райс-Дейвис. Бен Майлс (The Crown, V for Vendetta) е дискредитираният министър Джон Профумо, а Емилия Фокс (Silent Witness, Dorian Gray) е в ролята на съпругата му – Валери Профумо.

През 1962 г. Студената война набира нова сила с Кубинската криза, а британското правителство е оплетено в шпионски и секс скандали. Тъкмо когато премиерът Харолд Макмилън се бори да възстанови реда, започват да избуяват слухове, че през  1961 г. Министърът на войната в кабинета му Джон Профумо и руски шпионин са имали една и съща любовница. Уронване на престижа, каквото страната не би могла да понесе.

Advertisement

За младия модел Кристин Кийлър аферата с Джон Профумо вече е минало, а той – с подкрепата на съпругата си, бившата актриса Валери Хобсън, е вероятен кандидат за министър-председателския пост.

Тъкмо тогава, обаче, скандалният любовен триъгълник между Кристин и двама мъже от Западните Индии стига до разправа с престрелка, което внезапно хвърля Кристин в светлината на прожекторите. Улавяйки шанса да продаде историята си и да спечели пари в една доминирана от мъжете Великобритания от 1960-те, Кристин разказва за аферата с Профумо и руснака. Доказателството е тайно любовно писмо от Профумо.

Това отприщва поредица от събития, които стигат до опит да се потулят нещата и последващ скандал от национален мащаб, а човекът, който запознава Кристин с Джон Профумо, довереникът й, Стивън Уорд, се превръща в изкупителна жертва.

Развиващ се в епоха на промени в класовата, половата и расовата политика и в разгара на Студената война, сериалът ни отвежда зад вестникарските заглавия и разказва историята на скандала чрез живота и съдбите на ключовите герои.

Advertisement

„Процесът срещу Кристин Кийлър“ дебютира на 14 април и ще се излъчва всяка сряда от 22:00 часа по Epic Drama.

Continue Reading
Advertisement