Connect with us

Tехнологии

Първият български чатбот захранен с наредби на общини е онлайн

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Първият български чатбот, който дава възможност на гражданите да получават лесно и бързо информация от наредбите на общините, вече е наличен онлайн в прототипна версия. Услугата е разработена от българо-нидерландската компания ReCheck и е безплатна. Чатботът е захранен с наредбите на Община Русе и демонстрира как изкуственият интелект ще подобри взаимодействието с институциите и ползването на електронни услуги.

Чатботът носи търговското име DataPond и работи на базата на езиковите модели на Open AI (изкуственият интелект поддържащ Chat GPT). Платформата позволява на потребителите да задават въпроси и да получават отговори, които са генерирани на база на съдържанието извлечено от наредбите. По този начин се спестява много време и усилия за търсене в документите налични в сайта на Общински съвет в Русе. Гражданите могат да направят бързи справки за секунди и да проверят детайли относно правилата за живот в града или как да се възползват от различни услуги на местните институции.

Важно предимство на DataPond e възможността да се правят референции към източниците на информацията, чрез която чатботът е генерирал отговорите. Това решава един от най-съществените проблеми при ползването на изкуствен интелект – вероятността той да си измисля информацията, която предоставя на потребителите. В DataPond хората ще могат да видят точно в кои документи присъстват текстовете, от които са съставени отговорите на чатбота. Това увеличава прозрачността и надеждността на информацията, която изкуственият интелект предлага.

DataPond функционира като прототипна версия за демонстрационни цели. Възможно е чатботът да дава неточни отговори или да не може да разбере правилно зададените въпроси. Следващите стъпки в развитието на продукта са свързани с добавяне на контекст, интензивно обучение, въвеждане на категории и ключови думи. Това ще увеличи драстично ефективността на решението и точността на отговорите. Компанията ReCheck планира и усъвършенстване на голям езиков модел, който се специализира за работа със съдържание на български език в отделни индустрии и пазарни сегменти.

Advertisement

Примерни въпроси за получаване на информация от чатбота включват: “Как се кандидатства за детски градини?”, “Как мога да извършвам търговска дейност на открито?” и “Как да си платя данъците?”.

Емилиян Енев, управляващ съдружник в ReCheck: “Изкуственият интелект създава нови канали да дистрибутиране на съдържание и има отлично приложение в институциите. Хората имат нужда да се информират бързо, удобно и сигурно, за да

вземат решения в динамичното ежедневие. Първата версия на DataPond демонстрира потенциала да взаимодействаме иновативно с общината, но това е само началото. Предстоят съществени технологични подобрения, които ще доведат до по-надеждни и по-точни отговори на въпросите на гражданите. Ще разширим и обхвата на информацията, с която се захранва чатбота и статистиките, които той предоставя.”

Чатботът е наличен от този линк: https://acc-01.datapond.ai/

Advertisement
Continue Reading
Advertisement