Connect with us

Култура

„Роби на любовта“ – нова книга на издателство „Милениум“

Avatar

Публикувано

на

„Роби на любовта“ на известната германска писателка Ойгение Марлит е третият роман от златната колекция „Под знака на любовта“ на издателство „Миленум“. Това е затрогваща история за любовта, която побеждава всички пречки.

Фокусник – пътуващ цирков артист след нещастен случай, при който жена му загива, е принуден да остави малката им дъщеричка Фелисити у заможния търговец Хелвиг. Момичето е прието добре от главата на семейството, но след скорошната му смърт, бива презряно от жена му заради скромния си произход. Обиждана и принудена да слугува, порасналата девойка приема безропотно съдбата си. Да развива заложбите си и да се образова тайно я подкрепя стара дама, която отдавна е отлъчена от благородниците и живееща усамотено в имението им.

Разцъфналата хубост и добротата на Фелисити й спечелват любовта на господарския син, но бракът им е невъзможен и всичко изглежда обречено. Възрастната благодетелка обаче разкрива дълго пазени зловещи тайни. Постепенно пъзелът се разплита и случайностите се оказват съвсем закономерни…

Романът е единодушно обявен от критика и читатели за „апотеоз на истинските чувства в мелодраматичната литература“.

Идеята за старата жена, която е причина за духовното израстване и прелома в живота на главната, героиня авторката черпи от своята съдба.

Advertisement

Фредерика Хенриета Кристиане Ойгение  Йон (1825-1887), популярна под псевдонима Ойгение Марлит, произхожда от заможно семейство от град Арнщат, Тюрингия. Баща й е заемал висок пост в Министерството на търговията. След като завършва началното си образование в девическо училище, Ойгение се среща с жената, която се превръща в „добрата фея“ в живота й. Това е принцеса Матилда Шварцбург-Зондерсхаузен. Тя взима момичето в двореца си. Ойгение е нещо като придворна дама, компаньонка, която чете книги на глас, но принцесата се отнася с нея като със собствена дъщеря. Финансира музикалното образование на талантливата млада жена, която мечтае да стане певица. Ойгение изучава тънкостите на вокалното изкуство първо за замъка, а след това във Виена. Успява да постигне целта си и след като завършва певческа школа получава място в камерния театър на двореца Шварцбург. Дебютира на голяма сцена в Лайпциг, изявява се във Виена и играе в различни музикални спектакли в германски и австрийски провинции. За съжаление на 24 години Ойгение е принудена да се откаже от обещаващата си кариера, защото прогресивно започва да губи слуха си.„

Тя напуска дома на принцесата и се връща в бащината си къща, но не се отчайва. Артистичната й натура я подтиква към друг вид художествена работа. Сравнително късно, на 40-годишна възраст, Ойгение прави своя литературен дебют, като публикува историята „Дванадесетте апостоли“ в популярен семеен вестник. Един след друг, бързо след това, тя пише и тиражира множество разкази и романи. „Роби на любовта“ е един от най-известните сред тях, превеждан и издаван многократно в Европа и по света.

Другите романи от любовната колекция, които можете да намерите на пазара, са „Шейхът“ и „Между две души“. Очаквайте „Грозната Джейн“ и „Заради теб“.

Continue Reading
Advertisement