Connect with us

Lifestyle

Световен ден на менопаузата: Vichy и лекари от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда Inbox

Avatar

Публикувано

на

снимка:ПР

Това е един естествен етап от живота на жената. Дори и да има предизвикателства, решение има – само споделете открито с вашия лекар какво точно преживявате

Събитие, посветено на подкрепата и насърчаването на жените, навлизащи в или вече в менопауза, се проведе по повод Световния ден на менопаузата, традиционно отбелязван на 18 октомври. Събитието, организирано от Vichy, водещо име в дермокозметиката, с подкрепата на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, се проведе пред публика на живо, като беше излъчвано и онлайн. Разговорът беше полезен и информативен, и привлече ентусиазирана и ангажирана публика. Основна цел на вечерта беше да се повиши осведомеността за менопаузата и начините за подкрепа на жените, които навлизат или преминават през този етап от живота си. Присъствието на заместник-министъра на здравеопазването на Република България, проф. Илко Гетов, доказва, че темата е важна и значима за профилактика на женското здраве.

СЪВЕТИ И СПОДЕЛЕН ОПИТ НА ЕДНО МЯСТО

В центъра на събитието бяха изявени експерти от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда –  началникът на Клиниката по дерматология и венерология проф. д-р Здравка Демерджиева, ендокринологът д-р Бойка Костова-Сякулова, кардиологът д-р Румяна Радославова, гинекологът д-р Сесил Кедикова и началникът на Центъра по клинична психология, психоонкология и психосоматика д-р Маргарита Тарейн. Лекарите предоставиха ценни съвети и насоки за справяне с предизвикателствата на менопаузата и за поддържане на цялостното здраве и благосъстояние на тялото и духа по време на тази трансформираща фаза от живота.

Advertisement

Актрисата Катерина Евро беше модератор на събитието, демонстрирайки забележителните си умения да насочва към проницателни дискусии за често срещаните симптоми на менопаузата и тяхното въздействие върху живота на жените. Това, че е водеща за пореден път на събитие, посветено на менопаузата, както и способността й да води увлекателни разговори оставиха траен отпечатък у публиката.

Ето какво каза тя:

Тази промяна в жената, тази възраст, в която влиза не трябва да е тегоба,  защото животът е хубав и трябва да му се радваме.

За гамата Neovadiol, Катерина Евро сподели още: От много години ползвам козметиката на Vichy и мисля че лицето ми се чувства много добре, и тялото, и косата.

Специален акцент на събитието беше гостуването на Люба Пашова – журналист, актриса и дългогодишна телевизионна водеща, която сподели личния си опит и напътствия с жените, изправени пред подобни предизвикателства.

Advertisement

Ето какво сподели тя за менопаузата:

В този период ми се случиха едни от най-хубавите неща в живота и в кариерата и се чувствам прекрасно, така че няма нищо страшно.

#MENOPOSITIVITY

Менопаузата е естествена фаза в живота на жената, която представлява средно една трета от живота й, като обикновено настъпва на възраст около 51 години. Съпътствана е с редица физически и емоционални промени, които варират при всяка от жените. Всяка година 25 милиона жени навлизат в менопаузата, а до 2030 г. по света ще има 1,2 милиарда жени, които са я изпитали. Ето защо тази тема е критична за здравето и благосъстоянието на значителна част от населението. Въпреки това, за някои тя все още е тема табу. За щастие обществото се променя, а заедно с него и начинът на мислене и живот.

Изключително важно е жените да получат правилната подкрепа и информация, за да могат да се справят с физическите и емоционални промени, които настъпват през този етап от живота им. Проучвания показват, че голям брой жени изпитват симптоми като горещи вълни, промени в настроението, както и промени в кожата и косата си, което ги засяга не само физически, но влияе и на техния социален живот, самочувствие и качество на живот. Лекарите от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и Vichy вярват, че откритият разговор и елиминирането на темите табу са стъпките, необходими, да направят тази трансформация възможно най-лесна.

Advertisement

NEOVADIOL – ЗАПОЧНЕТЕ С КОЖАТА СИ

През менопаузата се наблюдава значителен спад на женския хормон – естроген. Това води до много промени, особено видими за кожата. Производството на себум намалява, а епидермисът изтънява. Синтезът на колаген, еластин и хиалуронова киселина се забавя и кожата е по-суха, по-тънка и с по-изразени бръчки.

През последните 30 години Лаборатории Vichy, в близко сътрудничество със специалисти от различни области, се ангажират да трупат експертни знания за въздействието на хормоналните промени върху кожата през менопаузата. Проведени са над 20 проучвания, включващи 1200+ жени в тази възраст. Марката разработва и гамата Neovadiol. Тя е първокласно решение за грижа за кожата през различните периоди на менопауза, както за перименопауза, така и за постменопауза, т.к. нуждите на кожата са различни в различните етапи.

Повече за гамата Neovadiol и цялостната грижа през менопаузата, ще намерите на сайта на Vichy

Advertisement
Continue Reading
Advertisement