Connect with us

Общество

Стартира кандидатстването за научните отличия „За жените в науката“ за 2024 г.

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Националната програма на L’Oréal и ЮНЕСКО вече е отличила 36 български жени учени с общ награден фонд от 180 000 евро като признание за техния впечатляващ изследователски талант

Стартира приемът на кандидатури за 14-ото издание на националната програма „За жените в науката“ в България. За поредна година престижният конкурс ще награди три дами с по 5000 евро всяка за впечатляващите им постижения в областта на природните науки. Инициативата, в сътрудничество между L’Oréal България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България, цели да отличи младите научни таланти на България и да стимулират развитието на науката у нас. До 31 март 2024 г. жени учени от цялата страна могат да кандидатстват, като пълните условия за участие са налични на www.zajenitevnaukata.bg.

През последните близо 15 години в България, реномираният конкурс „За жените в науката“ е удостоил с награди 36 българки учени с общ награден фонд от 180 000 евро. В рамките на миналогодишното издание бяха отличени забележителните учени д-р Николета Кирчева, д-р Росита Кокотанекова и д-р Росица Паунова за техните смели проекти за разработване на нова антибиотична терапия, AI-базирана диагностика на шизофрения и изучаване на комети. Повече любопитна информация за трите изследователки ще откриете в специалната дигитална брошура за тях тук.

За тазгодишното издание на програмата „За жените в науката“ могат да кандидатстват дами учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение. Кандидатурите ще се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи научни специалисти, а лауреатите на програмата ще бъдат обявени на официална церемония през есента на 2024 г.

Advertisement

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите трябва да изпратят своите апликации и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 31 март 2024 г.

Националната програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда от 2010 г. насам в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България. През годините програмата успя да се наложи като един от най-престижните научни конкурси в страната и да награди 36 великолепни дами учени.

Освен финансов стимул за научните таланти на България, наградите целят да ги да мотивират жените към постигане на нови върхове в изследователската им кариера, да насърчат развитието на научно-изследователската дейност в страната като цяло и да привлекат повече млади дами у нас да изберат кариера в сферата на науката. В глобален план програмата се стреми да повиши броя на жените в науката (едва 33%* от учените в света са жени и само 3% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера. Днес програмата е подкрепила над 4100 дами учени в над 110 държави, а седем от всички наградени жени в рамките на международната програма вече са спечелили Нобелова награда за наука.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030  г.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement