Connect with us

Култура

„Сърце“ от Виктория Бешлийска тръгва по книжарниците

Avatar

Публикувано

на

От днес – 11 октомври, новият роман на Виктория Бешлийска е в книжарниците. Предварителните поръчки на „Сърце“ достигнаха над 2300 броя само за седмица и вече пътуват до читателите с личен автограф от авторката!

През последните дни заглавието се превърна в едно от най-коментираните в читателските среди и даде заявка да надмине по успех дебютния роман на Виктория Бешлийска – „Глина“. „Сърце“ е роман, който преплита хора, пътища и съдби, за да разкаже една история за вярата – в онова, което е невидимо за очите, но осезаемо за душата.

Виктория Бешлийска завърта колелото на времето и връща читателите в Средновековна България. Годината е 1243. Високо горе на каменния зид в крепостта Чèрвен два зара политат към черното небе, за да преобърнат пет живота. За Витол залогът е ясен. Предложил го е сам – загуби ли, спечелил е смъртта си. А тя повлича в бездната след него съдбите на жена му Добрана и сина му Хвала. И бавно копае капан за победилия в играта, чиято власт се оказва безсилна. На пътя на зара може да застане единствено вярата на един монах, който търси Бога в себе си. И любовта, с която всеки се ражда. Вътре в сърцето ти има скришна стаичка. Влез в нея и заключи вратата.

„С новия си роман Виктория Бешлийска отново пося­га към първичните полярни материи, едновременно и меки, податливи, нараними, направо чупливи, и корави, издръжливи, непроницаеми, почти ненакърними. Първо „Глина“ – сказание за граничещите с магия човешки та­лант и страст, сега „Сърце“ – книга за човешкия порив да надмогне аз, тук и сега, да отхвърля всички общест­вени и природни закони, да следва не съдбата си, а свое­то призвание“– пише в предговора на романа доц. д-р Веселина Вачкова от Института за исторически изследвания към БАН. Според доц. Вачкова, която е и консултант на „Сърце“, жанрът наложен в „Глина“ и разгърнат във втората книга на Виктория Бешлийска е напълно нов за родната ни литература.

„Ние, историците, обичаме да назоваваме нещата – каза тя на специалната предпремиерна среща за журналисти и блогъри. – И това е натуралистичен магизъм. Което ще рече – не, не създавам ситуация, в която има магически моменти, не се опитвам да внуша някакви суперидеи, суперфилософия. Не, цялата природа, целият свят, самите ние сме абсолютно реални и абсолютно магични. Магията е в нас. Това е жанрът на Виктория Бешлийска.“

Advertisement

Завладяващ, дълбок, многолик – романът „Сърце“ покорява сърцата на читателите с мъдростта, която човек черпи от миналото, и с пъстротата на езика като отличителен белег на авторката. Основите на сюжета почиват на исторически факти от средата на XIII век – период на вътрешнодържавни междуособици, но и на разцвет на духовността.

„Исках да разкажа история за монасите отшелници и скалните манастири в България. Конкретните исторически факти ме върнаха 800 години назад, във времето на Второто българско царство“ – казва Виктория Бешлийска.

На този фон тя разказва една история за изпитанията, през които преминава едно майчино сърце, за властта и алчността, които ограбват душата на заможен болярски син, за истините, които един монах открива в миговете на тишина и смирение. Следвайки стъпките на своите герои сред криволичещите и стръмни пътеки на Русенско Поломие, с романа „Сърце“ Виктория Бешлийска открива пред читателите път към вярата – в човешкото и в божественото.

Continue Reading
Advertisement