Connect with us

Култура

Тайната на „Жертва 2117“ от Юси Адлер-Улсен

Avatar

Публикувано

на

cPolitikens Forlag

снимка: ПР

Този февруари от издателство „Емас“ ни радват с най-новия заплетен случай на Специален отдел „Q“, излязъл изпод перото на най-успешния датски криминален автор Юси Адлер-Улсен. Той отдавна е сред любимите имена на българските крими почитатели, пък и не само – книгите от поредицата за чешита комисар Карл Мьорк и неговите подопечни са преведени на повече от 40 езика, продадени са в 27 милиона екземпляра, а Адлер-Улсен вече е получил над 30 награди, включително престижната „Стъклен ключ“ и Европейската награда за криминална литература. Популярните екранизации на серията също са познати на българските зрители. „Юси Адлер-Улсен хич не се шегува. Ако целта му е да ви настръхне косата, знае точно как да го постигне“, отбелязват от „Ню Йорк Таймс“. Е, в „Жертва 2117“ той не само че не предава стила си, а вдига летвата още по-високо.

Жертва 2117

Вестниците я наричат просто „жертва 2117“ – две хиляди сто и седемнадесетият бежанец, загубил живота си в опит да прекоси Средиземно море. Но за трима души неназованата жертва значи нещо много повече и нейната смърт задвижва верига от събития, които ще изправят служителите на копенхагенския Специален отдел „Q“ пред най-опасния и най-личния им случай досега.

За психически неуравновесения геймър Алекс тя се превръща в символ на неговото неудовлетворение от заобикалящия го свят и в идеалното оправдание да отприщи унищожителните си импулси извън игрите и в реалния живот.

За Галиб, бруталният палач от иракския затвор в Абу Галиб, смъртта ѝ е първата стъпка в мащабен терористичен заговор за отмъщение срещу Запада.

Advertisement

А за Асад, дългогодишният член на екипа на комисар Карл Мьорк, жертва 2117 е непосредствена препратка към погребаното му минало – и знак, че семейството, което той е смятал за изгубено, може би все още е някъде там и го очаква. От Специален отдел „Q“ се заемат да разследват обстоятелствата около смъртта и скоро случаят се превръща в шеметна надпревара с времето при немислимо високи залози…

Осмата част от международно признатата поредица ни праща заедно с Карл, Росе, Асад и Гордън в бясно преследване от Копенхаген, през Централна Европа до експлозивната развръзка в сърцето на Берлин. Юси Адлер-Улсен успява да изгради сложен и интригуващ сюжет, осветлявайки някои от най-неотложните проблеми на съвремието – миграционната криза и постоянната заплаха от тероризъм. А изпълненият с екшън сюжет се разгръща от различни гледни точки, което го прави едновременно вълнуващ и проковиращ мисълта.

Continue Reading
Advertisement