Connect with us

Галерия

Три дебюта на млади български дигитални артисти през юни

Avatar

Публикувано

на

Наталия Йорданова, Райна Тенева и колективът Вълко Чобанов, Марина Генова и Цветомира Борисова са тазгодишните стипендианти на платформата за дигитални изкуства e-valuation 4.0 на фондация „ДА ЛАБ“. Техните проекти ще бъдат продуцирани от фондацията и показани пред публика в София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

Финалистите бяха избрани от жури, съставено от тримата основатели на „ДА ЛАБ“ – проф. Венелин Шурелов, д-р Галина Димитрова-Димова и Антони Райжеков. Те ще бъдат куратори на предстоящите експозиции на стипендиантите и техни ментори в процеса на създаване на творбите.

Трите премиерни самостоятелни изложби ще се състоят едновременно между 17 и 30 юни в разположените една до друга три галерии на ул. Врабча в столицата – Depoo, Харта и Аросита. В останалите три града проектите ще бъдат представени по-късно през лятото в съответните пространства: филиал “Георги Велчев” към Художествена галерия, Варна, Пространство за съвременно изкуство ТАМ, Велико Търново и Галерия CU 29, Пловдив.

Тази година селекцията бе изключително трудна задача заради много силните предложения. Затова екипът на фондация „ДА ЛАБ“ реши да отбележи с почетно споменаване следните автори: Димитър Солаков, Диана Бункин, Габи Григорова и да търси варианти за съвместна работа с тях.

e-valuation е платформа на Фондация „ДА ЛАБ“ за развитие и подкрепа на български артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства. Мисията на платформата е продуциране на произведения на български автори и тяхното представяне на професионалната сцена. Основните цели са професионално развитие на творците и популяризиране на съвременни форми на изкуство, създадено с дигитални медии и технологии.

Advertisement

През юни в Гьоте институт „ДА ЛАБ“ организира семинар, свързан с мисията на платформата e-valuation да подкрепя млади български артисти. Целта на обучението е да запознае  българските автори с успешни практики на сътрудничество с учени и експерти при създаване на интердисциплинарно творческо съдържание, а също и да ги свърже с международната сцена. Семинарът включва серия от лекции на австрийската кураторка и изследователка Клаудия Шнуг, както и кураторите Андрей Тудоз и Сибина Суру от Румъния, основатели на организацията Marginal.

През 2023 г. e-valuation 3.0 продуцира колективът trohi с проекта им „Нови богове / Нови ритуали“, Яна Василева с „(Не)изчерпаема памети и „Изфабрикувана истина и други митове за човешки анотации“ на колектива Raw lab.

Дейностите по платформата e-valuation 4.0 се реализират с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Създаване“.

Continue Reading
Advertisement