Connect with us

Класическа

Традиционният новогодишен концерт се проведе под диригентството на маестро Рикардо Мути!

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Няколко са музикалните събития, които предизвикват такъв огромен интерес в световен мащаб, както традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония. На 1-ви януари, 2018 г., под палката на световнопризнатия диригент Рикардо Мути, Виенският филхармоничен оркестър отбеляза настъпването на 2018 г. с празничен концерт в Златната зала на Музикферайн във Виена.

Това е петото издание на празничния концерт, преминало под диригенството на Мути (дирижирал концерта и през 1993, 1997, 2000 и 2004г.) Заедно със Зубин Мета, Рикардо Мути е с най-много опит в дирижирането на новогодишния концерт след ерата на Лорин Маазел. Творческите отношения между Мути и филхармонията датират от 1971 г. на фестивала в Залцбург и продължават вече 47 години с 500 концерта. Тази специална връзка между Рикардо Мути и оркестъра е отбелязана през 2011 г. с обявяването на почетно членство на диригента във Виенската филхармония.

Новогодишният концерт е излъчен в национален ефир в над 90 страни и е гледан от над 50 млн. телевизонни зрители. В Австрия концертът реализира пазарен дял от над 51%, в Испания пазарният дял е 30% с рекордните над 2,3 млн. зрители, а в Германия е достигната гледамост от над 3 млн. зрители.

В програмата са включени творби на членове на династията Щраус (Йохан Щраус I и II, както и Йозеф Щраус), включително 7 нови творби.

Advertisement

С ежегодния си новогодишен концерт, Виенската филхармония отправя своя музикален поздрав към публиката и дава послание за надежда и мир по света. Записите от това паметно събитие са сред най-обичаните албуми от почитателите не само на класическата музика.

В духа на събитието – музиката да е достъпна до максимално широк кръг хора – Вирджиния Рекърдс & Sony Classical издават концерта в следните формати: 2CD (световна премиера: 05/01/2018), DVD и Blu-Ray (26/01/2018), винил (16/02/2018) и дигитална видео версия (16/02/2018).

 Албумът е наличен за предварителни поръчки на физически носител в онлайн магазин MusicMall.bg: http://bit.ly/2qdTk80.

Continue Reading
Advertisement