Connect with us

Култура

„Дяволът да плати“ на Барбара Фрадкин – забързан трилър със спиращ дъха сюжет

Avatar

Публикувано

на

В романа „Дяволът да плати“ инспектор Майкъл Грийн намира административната си работа за рутинна и скучна. Липсват му тръпката от преследването и напрежението от разплитането на тежки престъпления. Дъщеря му Хана Полак, отскоро назначена като патрул, отговаря на обаждане за семеен сблъсък в богат градски квартал. И съпругът, и съпругата отричат да има проблем, и въпреки съмненията на Хана, полицията не предприема допълнителни действия. Грийн е заинтригуван и я насърчава да проучи сама. Когато съпругът изчезва и колата му е намерена на летището, заключават, че той просто бяга от нещастен дом, пропадаща адвокатска практика и купчина дългове. Докато не бъде открито тялото му.

Старият приятел на Грийн, Брайън Съливан, разследва работата и семейството на жертвата. През това време Хана е завладяна от страх, че действията й са ускорили убийството. Тя започва да задава въпроси, които остават в периферията на случая. Какво се е случило със семейното куче, което изчезва в същата нощ като съпруга? И кой е странният, самотен млад студент-докторант, който е правил изследване за патици близо до мястото на убийството? Нейното безмилостно търсене на отговори я отвежда в провинцията, направо по пътя на опасността. И до друго тяло.

Много читатели без съмнение ще се зарадват от завръщането на инспектор Грийн, сега придружен от своенравната си дъщеря Хана, в една история с изненадващ край. Книгата е реалистична и психологическа, със смесица от мистерия и съспенс.

„Забързан криминален трилър, включващ спиращ дъха сюжет с толкова много обрати.“ Bibliophileverse

„За тези, които харесват солидна класическа мистерия с отличителна индивидуалност, инспектор Грийн е перфектен.“ Globe and Mail

Advertisement

„В една съвременна вселена на криминалната проза, в която от главните герои се очаква да имат както слаби, така и силни страни, и да изобразяват пълен набор от човешки характеристики, инспектор Майкъл Грийн на Барбара Фрадкин винаги е бил сред тези, които ги притежават най-силно.“ London Free Press

Барбара Фрадкин (родена през 1947 г. в Монреал, Канада) е завършила докторантура по клинична психология в университета в Отава. Тя е автор на кратки мистериозни разкази, двукратен победител в годишния конкурс за канадски разказ на канадското списание „Storyteller“. Написала е три отделни поредици от романи с участието на инспектора на полицията в Отава Майкъл Грийн, селския майстор Седрик О’Тул и хуманитарната работничка Аманда Дусет. С „Петият син“ и „Чест сред мъжете“ печели Наградата на криминалните писатели на Канада за най-добър криминален роман (известна като „Артър Елис“) съответно през 2005 г. и 2007 г. „Дяволът да плати“ (2021 г.) и „Заливът на останките“ (2023 г.) са най-новите й книги.

Книгата може да бъде закупена от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) .

Continue Reading
Advertisement