Connect with us

Култура

Излезе „Всеки в моето семейство е убил някого“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Агата Кристи, Антъни Хоровиц и Ричард Осман се срещат сред страниците на този свеж и пикантен разказ, чийто край няма как да предвидите. 

Има книги, които ни привличат заради корицата, други заради завладяващия синопсис на гръбчето си, а на трети им е нужно само убийствено заглавие, което да разпали любопитството на читателя.

Смайващо интелигентният трилър „Всеки в моето семейство е убил някого“ от австралийския писател и стендъп комедиант Бенджамин Стивънсън обаче използва и трите примамки.

Романът, който моментално завладя почитателите на заплетените мистерии по света и се превърна в един от най-обсъжданите трилъри за 2022 г., излиза и у нас, за да ни разходи из клоните на едно наистина необикновено родословно дърво.

Advertisement

„Семейството не е чия кръв тече във вените ти, а за кого би я пролял.“

Ърни е черната овца на семейство Кънингам. Това само по себе си е впечатляващо постижение, имайки предвид, че всеки, повтаряме – всеки – в семейството му е убил някого. Някои от по-напористите му роднини са убивали повече от веднъж. Други са се ограничили само с по една жертва.

Но не, семейство Кънингам не са нито безскрупулни чудовища, нито пък членове на някой откачен култ. Сред тях има и добри, и лоши, и някои са просто искрено злополучни персонажи.

Това обаче не значи, че ако всички се съберат на едно място, резултатът ще е благоприятен. Ето защо този, който е решил семейното събиране на рода Кънингам да бъде в отдалечен ски курорт, си е направо за убиване.

Човек не си играе със съдбата просто така. Не и когато драматичните събития безпогрешно застигат роднините ти. И особено когато всеки един от тях е убил някого. А самият Ърни? Той убил ли е някого? Е, разбира се. Нали си пише в заглавието. Кого обаче?

Advertisement

Имайте търпение, съвсем скоро ще разберете… стига само да сте готови да бъдете повлечени в света на тази необикновена книга, която може стриктно да спазва „Десетте заповеди на детективската литература“ на Роналд Нокс от 1929 г. (вижте с. 11), но едновременно с това по невероятно забавен начин пренарежда каноните на криминалния жанр.

Агата Кристи, Антъни Хоровиц и Ричард Осман се срещат сред страниците на този свеж и пикантен разказ. Като истински фокусник в трилъровия жанр Бенджамин Стивънсън прави триковете си право пред очите на читателите, но шокиращият финал остава напълно непредвидим до последната страница, колкото и да се опитвате да го разгадете.

А резултатът е, че „Всеки в моето семейство е убил някого“ е роман, на който никой любител-детектив няма как да устои.

Continue Reading
Advertisement