Connect with us

Галерия

Калоян Илиев-Кокимото представя “Глобално зачервяване”

Avatar

Публикувано

на

“Глобално зачервяване” е най-новата изложба на българския артист Калоян Илиев – Кокимото. Тя ще бъде открита на 9-ти април в пространството за събития “Магазин 16” и ще продължи един месец, до 9-ти май. Изложбата ще е с вход свободен и ще бъде отворена за посещение от понеделник до събота между 10:30 и 17:30.

Изложбата е вдъхновена от историята на артиста с “Кидо” – компютърен червей, загнездил се в компютъра му през далечната 2005 година. Кръстен на последната дума от компютърната си програма – NetWorm.Win32.Kido, “Кидо” стои в компютъра на Кокимото в продължение на цели 6 години, до 2011. Както и той самият споделя, заличаването му се оказва трудна задача:

“Този червей се появи в персоналния ми компютър и по-точно във файловата система Fat32 през далечната 2005 година. Когато разбрах за съществуването му, трябваше да се отърва от него. Единственият възможен начин за справяне с възникналата ситуация беше да поставя червея под карантина, защото ако го бях изтрил, с него щеше да се изгуби и важна информация от файловата система, в която той се бе копирал многократно. Така той остана да съществува в компютъра ми до 2011-а, под формата на „домашен любимец“. Той продължи да се копира в съзнанието и въображението ми и след това, под различни форми, като постепенно придоби цялостен вид и изразителен характер”, сподели Кокимото.

Изложбата “Глобално зачервяване” е продължение на Global Warm Inc. поредицата от изложби на Калоян Илиев – Кокимото. През годините типажът на “Кидо” се развива под различни форми във въображението на артиста и всяка от изложбите представя нови творения от проекта под формата на картини, фотографии и обекти.

Домакин на събитието е “the other half”: независима консултантска фирма, която помага на компаниите да “отключат” пълния потенциал на своите брандове (Повече за тях на www.theotherhalf.co )

Advertisement

Проектът е реализиран с подкрепата на WPX – базирана в София и оперираща глобално компания, която предоставя хостинг услуги за WordPress сайтове. Темата за компютърните червеи и вируси не им е чужда. През годините са виждали многократно срещи като тази между Кокимото и домашния му любимец – “Кидо”. Знаят до колко вреди може да доведат тези срещи, затова и полагат сериозни усилия в посока предотвратяването им за своите  клиенти. (Повече за тях на https://wpx.net )

Калоян Илиев – Кокимото е роден през 1979 във Варна. Завършва Факултета по изобразителни изкуства към Университета „Св. Св. Кирил и Методий”, Велико Търново и специализира в графичния департамент на Академията за изкуства в Лодз, Полша. От 2010 е член на СБХ – София. Реализирал е над 45 самостоятелни изложби във Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, София, Белгия и Дания. Участвал е по цял свят в над 500 общи изложби, фестивали за съвременно изкуство, ануалета, биеналета и триеналета на рисунката, графиката, колажа и живописта. Получил е 15 награди за графика, ex libris, рисунка и живопис. Произведенията му са в 19 колекции в България, Турция, Сърбия, Румъния, Италия, Испания, Полша, Белгия, Холандия, Дания, Уругвай, Тайланд, Япония и Китай. Към  момента Кокимото живее и работи във Варна като художник на свободна практика. От 2019 г. е преподавател по изобразително изкуство в ЧСУ „Мечтатели“ Варна.  

Магазин 16 е пространство за събития в сферата на изкуството, технологиите и креативността. Намира се в бившата цигарена фабрика на улица “20-ти април”, сред екосистема от технологични и творчески компании, като WPX.net, Athlon, Resonator итн. 

Continue Reading
Advertisement