Connect with us

Събития

„Оскар и розовата дама“ в Театър 199 „Валентин Стойчев”

Avatar

Публикувано

на

снимка: БОРИС УРУМОВ

На 22-ри декември (петък) от 19:30 часа Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи новата си премиера 

Един ден, в пустинята Сахара, докато все още е студент по философия, Ерик-Еманюел Шмит усеща, че може би е загубил посоката, в която трябва да върви. Сърцето на младия човек се изпълва с ужас, но след миг той усеща до себе си присъствие. Присъствие, което ще промени живота му завинаги. Това е момент, който преобразява съдбата му и го кара да насочи търсенията си във флуидните сфери на духовното и литературата.

В „Оскар и розовата дама“ авторът поставя един от най-значимите въпроси, който всеки един от нас в някакъв момент задава: „Ако Бог съществуваше, то защо тогава страдаме?“ В случая тази мисъл идва в живота на едно болно 10-годишно момче. Може ли Господ да помогне? Това е, което малкият Оскар се пита. Отговорът ще намери в писмата, които съчинява в търсене на връзка с надеждата. В тях разказва за вълшебната старица, която всеки ден го навестява – някогашното страшилище на ринга – кечистката Розовата дама! А също и за най-красивото момиче в болницата – Пеги Блу…

Както децата пишат писма на Дядо Коледа, тук Оскар пише до неизвестния адрес в отвъдното. За да открие, че любовта е единственият дар, който може да помогне на човек да намери своя път.

Advertisement

Ерик-Еманюел Шмит е роден на 28 март 1960 г. в Сент-Фуа-ле-Лион, Франция.

Дебютната му пиеса е „Жените срещу Дон Жуан“ (1991), но пробивът му в театъра става с втората му пиеса „Посетителят“ (1994). Следват множество успешни заглавия, като „Енигматични вариации“ (1996), „Развратникът“ (1997), „Миларепа“ (1997), „Фредерик или Булевардът на престъпниците“ (1998) и „Хотел между тоя и оня свят“ (1999).

Освен като драматург, писателят е известен и с редица успешни романи. Първият от които, „Сектата на егоистите“ (1994) получава награда „Д`Артоа“ за най-добър дебют.

Световните религии играят важна роля в произведенията на писателя, като „Оскар и розовата дама“ (2002) е книгата му посветена на християнството. И заедно с „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ (1999) е сред най-широко четените негови произведения.

От 2002 г. Ерик-Еманюел Шмит живее в Брюксел и от 2008 г. е натурализиран белгийски гражданин. От януари 2012 г., заедно с актьора Бруно Мецгер и режисьора Франсис Ломбре, е ръководител на театър „Рив Гош“ в Париж.

Advertisement

Творбите на писателя са преведени на повече от 40 езика и са публикувани или играни в повече от 50 страни по света.

Следващите представления на „Оскар и розовата дама“ са на 27-и декември, 8-и и 24-ти януари.

Continue Reading
Advertisement