Connect with us

Култура

Премиера на новата книга на Боян Манчев “Облаци. Философия на свободното тяло”

Avatar

Публикувано

на

Премиерата на новата книга на Боян Манчев “Облаци. Философия на свободното тяло” ще се състои на 31 май от 18:00 часа в Дома на киното в София.

Книгата поставя въпроса за свободата на тялото и метаморфозата на субекта, опитвайки се да разпали въображението отвъд ограниченията на закостенелите норми. Тя въвежда нов радикален метод, определен от Манчев като “философска фантастика”.

Облачната книга започва с ексцес; тя трябва да свърши с ексцес. 

Ексцесът е самата лекота.

Книгата ще бъде представена в специална сценична форма от актьорите Леонид Йовчев, Мария Панайотова, Емона Илиева и Валери Георгиев, постановка на Ани Васева и МЕТЕОР.

Advertisement

За Боян Манчев

Известният в световен мащаб български философ Боян Манчев заличава границите между културните, езиковите и дисциплинарните контексти. От двайсет години насам развива последователно своята философия на метаморфозата. През последните десетилетия Манчев разгръща дейността си в Париж, където през миналото десетилетие е директор на програма и вицепрезидент на една от най-влиятелните институции в съвременната философия, Международния философски колеж, и в Берлин, където е професор по философия и културна теория в Университета за изкуства.

Публикува осем книги на 3 езика и над 200 студии на повече от 20 езика в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Манчев поддържа активен диалог и често дебатира с водещи философи на нашето време като Жак Дерида, Жан-Люк Нанси, Антонио Негри, Шантал Муф,, както и с някои измежду най-оригиналните философи от собственото му поколение като Федерико Ферари, Фредерик Нера, Жюдит Рьовел, Тимъти Мортън. Той сътрудничи активно и с някой измежду изявените творци на съвременното изкуство, и особено на съвременния танц и пърформанс, като Boris Charmatz (Борис Шармац), Tim Etchells (Тим Етчелс), Jonathan Burrows (Джонатан Бъроуз), Xavier Le Roy (Ксавие Лъо Роа), Vierte Welt.

Книгата е третото издание на Метеор, след “Що е то съвременен танц?” на Ани Васева и “Ролята на учените в културния и политически живот на традиционна Корея” на Яна Манчева. Целта на издателската поредица на творческия колектив, основан от Ани Васева, Леонид Йовчев и Боян Манчев, е да публикува издания, директно свързани с творческата дейност на групата. Графичният дизайн на първите две книги е дело на Георги Шаров, а художник на “Облаци” е Свобода Цекова.

Повече информация за Боян Манчев ще намерите тук:

Advertisement

http://boyanmanchev.net/bg/

Интервю с Боян Манчев:

http://boyanmanchev.net/bg/resources/conversations-and-interviews/portret-na-filosofa-kato-kinozvezda.html

Информация за група МЕТЕОР има тук: http://desorganisation.org/about/

Advertisement
Continue Reading
Advertisement