Connect with us

Lifestyle

Реките на София е финалист в наградите Новия Европейски Баухаус

Avatar

Публикувано

на

Реките на София

снимка: ПР

До 16.05. гражданите могат да гласуват за единствения финалист от България, класиран сред 1100 кандидати за наградата.

Европейската комисия обяви финалистите за второто издание на наградите „Нов европейски Баухаус“ за дизайн с принос за обществото и природата. От общо 1100 кандидатури от цяла Европа са класирани 52-ма финалисти. Сред тях има само един от България: фондация „Колективът“ с тяхната инициатива „Реките на София“.

Новият Европейски Баухаус е инициатива на Европейската Комисия, която има за цел да насърчи добрите примери в устойчивото, красиво и включващо градско развитие. Тя събира добрите примери от Европа и насърчава проекти, които показват пътя към осъществяването на Зелената Сделка.

Как да гласуваме

Advertisement

До 16-ти май всеки може да гласува за инициативата онлайн на адрес: https://europa.eu/new…/get-involved/2022-prizes_en

Реките на София е в категория: Awards / Reconnecting with nature / Rivers of Sofia
За да подадете гласа си успешно, трябва да предоставите имейл и да изберете по един проект във всяка от категориите. Може да разгледате всички финалисти и да подадете своя глас на страницата https://prizes.new-european-bauhaus.eu/, а обявяването на победителите ще се състои на церемония на живо в Брюксел на 9-12 юни.

Състоянието на софийските реки

„Реките на София“ е дългосрочна инициатива за подобряване на състоянието на реките, които минават през центъра на столицата. Богатството от водни ресурси е причина градът да съществува точно на това място от древността. И днес Перловската и Владайска река носят чиста вода от Витоша в самото сърце на столицата.

Въпреки това градските реки страдат от немалко проблеми. Бреговете им са недостъпни за хората, откакто са канализирани в корита от дялан камък през 40-те години на миналия век. Така реките разделят градското пространство и остават мъртва зона, която хората избягват, вместо да служат като парк и да осигуряват възможност за връзка на хората с природата в града.

Advertisement

Основен проблем е замърсяването на реките поради смесване на дъждовни води със софийската канализация. Също така дяланият камък на коритата – вписан още през 1989 г. като недвижимо културно наследство с национално значение – на места се руши.

Възможното бъдеще на реките на София

Инициативата „Реките на София“ предлага нов начин за решаване на натрупалите се през годините проблеми. Популярният едноименен фестивал прави временни трансформации по коритата и осигурява стълбища за достъп до речните брегове. По този начин десетки хиляди жители на София от няколко поколения за първи път успяха да слязат на речния бряг. Достъпът е съобразен с атмосферните условия и риска от повишаване на нивото на водата. Заради замърсяването след всяко преливане на реката бреговете се мият и дезинфекцират.

По време на фестивала бреговете се преобразяват и с помощта на проекти и творби на млади български архитекти, дизайнери и художници и стават активно място за спорт, отдих и култура. Събитията са отворени за всички и събират посетители от всякакъв произход и възраст. Целта е да покажем, че и с малък бюджет и много желание дори и най-неподдържаните места в градовете ни могат напълно да се преобразят.

Високата популярност и подкрепата за инициативата от много организации, бизнеси и хора през последните три години допринесе и за това Столична община да припознае каузата за реките като един от позитивните примери за зелена градска трансформация, цитирани в кандидатурата на града за “Зелена европейска столица” през 2021. С това е обвързан и бюджет за дългосрочното подобрение на състоянието на реките. Така инициативата „Реките на София“ показа, че с желанието на гражданите реките могат да се развиват в посока достъпни и съвременни градски паркове, а малките временни намеси в градската среда да могат да доведат до по-голяма промяна.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement