Connect with us

Култура

Стари тайни и ожесточени съперничества се пробуждат в „Камъкът на смъртта“

Avatar

Публикувано

на

Издателство „СофтПрес“ представя необичайният трилър/мистери роман „Камъкът на смъртта“ на на Луиз Пени. Продължението на „Разследванията на инспектор Гамаш“ е по-заплетено от когато и да е било!

Инспектор Гамаш се завръща в книжарниците с разследване на ново убийство, което изисква експертната му намеса и фино познаване на човешката душа. Новият роман на Луиз Пени ни отвежда недалеч от идиличното селце Трите бора, в хижа „Маноар Белшас“, където главен инспектор Арман Гамаш се е отдал на заслужена почивка.

Разположена на брега на самотно езеро, насред дивия канадски лес, хижата е приютила не само брилянтния детектив от квебекската полиция и съпругата му, а и семейство Фини – заможна стара фамилия, чиито членове са колкото отблъскващи, толкова и интригуващи в своята противоречивост. Семейството крие повече тайни и изненади, отколкото инспекторът предполага.

Скоро безметежното спокойствие и палещата жега са прогонени от страховита лятна буря, която връхлита хижата и оставя след себе си труп. Странната смърт на изисканата и изтерзана Джулия Мартин – голямата дъщеря на семейство Фини, разбунва духовете в луксозната хижа и много скоро персоналът и гостите на „Белшас“ са въвлечени в разследване на убийство.

Случаят попада във вещите ръце на Арман Гамаш, който е решен да разплете мистерията с помощта на екипа си от млади специалисти. Стари тайни и ожесточени съперничества се пробуждат пред очите на полицаите, а хижата е пълна със заподозрени…

Advertisement

Луиз Пени е единствената в света петкратна носителка на литературния приз „Агата Кристи“. Романите й са преведени на повече от трийсет езика и са издадени в многохилядни тиражи. Пени печели 11 литературни награди още с дебютния си роман „Убийството на художника“, а следващите книги от поредицата за разследванията на инспектор Гамаш продължават традицията и носят на авторката нови призове.

Пени е едно от най-знаковите имена в жанра „уютно криминале“. За разлика от съспенс трилърите, където сексът и насилието са неизменна част от развитието на сюжета, в романите от този жанр фокусът попада върху идилични, затворени общества, интимно познаване на човешките отношения и изграждане на образи, които събуждат съпричастност и симпатия у читателя. Преводът на „Камъкът на смъртта“ е дело на Росица Тодорова, един от големите фенове на поредицата в България.

Инспектор Гамаш и екипът му, както и жителите на идиличното селце Трите бора, са герои, към които читателят се привързва и чувства все по-близки емоционално. Всяка следваща история се превръща в среща със стари приятели и оживена дискусия за тайните, скрити в най-дълбоките кътчета на сърцето. А Луиз Пени е умел познавач на мрака, който хората носят в душите си. Между двайсет и първата и трийсет и петата си година Пени страда от алкохолизъм. Днес тя счита отказа си от алкохола за свое най-голямо постижение и смята, че този труден период й е помогнал да напише поредицата за инспектор Гамаш.

„Героите ми никога не са чувствали нещо, което не съм изпитвала аз – споделя писателката. – Познавам ревността, огорчението, омразата към себе си и гнева. Преживяла съм ги.“

Continue Reading
Advertisement