Connect with us

Lifestyle

Стартира кампанията „МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Броени дни след началото на новата учебна година Асоциация „Родители“ и „Заедно в час“, с подкрепата на АстраЗенека България, дадоха старт на новия етап от националната социална кампания „МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“, насочена към превенция на тютюнопушенето сред учениците с фокус върху възрастовата група 12-16 г.

Инициативата беше представена официално пред медиите на 29 септември,като се проведе в Резиденцията на Британското посолство в София. В пресконференцията се включиха психологът Яна Алексиева от Асоциация „Родители“ и д-р София Ангелова, които споделиха своя професионален опит и разясниха същността и целите на кампанията.

„Можещите / Разкрий силата си“ е разработена и адаптирана за провеждане в „Час на класа“ в българските училища. В него, ученици и учители ще обсъждат избора да бъдем здрави, причините, поради които хората решават да пушат, откриването на алтернативните възможности, които да помогнат на младите да задоволяват потребностите си, без да се налага да употребяват цигари.

В кампанията през миналата учебна година вече се включиха десетки училища – бяха проведени над 180 часа на класа, в които се включиха повече от 3600 ученици и техните преподаватели.

Advertisement

В рамките на часа на класа, във видео материал е представен и добрия пример на „МОЖЕЩИТЕ“ – група талантливи младежи, които демонстрират своите невероятни умения. Освен ценни послания, героите на кампанията отправят и едно предизвикателство към своите връстници – конкурса „Разкрий силата си“. Победителите в него ще допълнят групата от супергерои, за да станат част  от първата глава от комикс-новела „МОЖЕЩИТЕ“. Избраните участници в завладяващата история ще бъдат превърнати в нарисувани персонажи от някой от най-добрите български комикс артисти.

„МОЖЕЩИТЕ“ са група суперталанти, които ще се изправят срещу тютюнопушенето в името на здравето на своите връстници. Двукратната олимпийска шампионка Мариела Костадинова (18г.), водачът в световната ранглиста по олимпийско таекуондо Денис Димитров (16 г.), световната шампионка по шахмат Нургюл Салимова (17 г.)  и талантливия танцьор Мартин Борисов (13 г.) дават началото на тази нова организация от супергерои. Те ще разкрият своите сили в търсене на нови попълнения в името на каузата – превенцията на тютюнопушенето сред учениците на възраст 12-16 г.

„МОЖЕЩИТЕ“ са онзи добър пример, от който младите хора имат нужда, за да им напомня, че здравето е безценно, а пушенето отдавна не е начинът да изглеждаш пораснал или необходимо условие, за да бъдеш заобиколен от приятели. Невероятната история на „МОЖЕЩИТЕ“ ще се превърне в истинска комикс-новела, а герои на страниците й ще бъдат именно новите супергерои, които ще открием заедно в рамките на една неповторима кампания. 

„МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“ се фокусира върху превенцията на тютюнопушенето сред учениците на възраст 12-16 години, определяна като ключов период за съзряването на младите хора и формирането на изборите и навиците им.

Кампанията ще бъде разгърната в рамките на часа на класа в българското училище в пряко взаимодействие с преподавателите, чиято роля е ключова за успеха на инициативата. Учителите ще разполагат с атрактивно видео съдържание, специален наръчник, съдържащ отправни точки и инструкции за провеждането на дискусия по темата за тютюнопушенето.

Advertisement

Целта на кампанията е да повиши информираността за вредите от тютюнопушенето сред младите хора, като засили ангажираността на родителите, учителите и учениците по темата за сформирането на навика, който след време може да доведе до възникването на хронични заболявания, повлияващи качеството на живот.

Инициативата цели и да създаде среда на подкрепящи възрастни, които в своето общуване с децата им помагат да се замислят за модела на своето поведение.

Кампанията ще продължи три години в опит да постигне устойчивост и значими резултати по промяна на статистиката на СЗО, в която българските ученици са на челни места по ранни опити за употреба на тютюн в Европа.

Програмата „МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“ е част от глобалната инициатива на АстраЗенека “Young Health Programme” насочена към превенция и ограничаване на хроничните заболявания сред младите хора по света.  Платформата се ражда преди 10 години и вече обхваща 28 държави, сред които е и България. От създаването си до нес, YHP достига над 12 млн. младежи, включва партньорства с над 30 неправителствени организации, а над 20 000 са обучените здравни работници.

„МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“   ще покаже на всички млади хора, че могат да бъдат супергерои. За целта ще ги срещнем с талантливите, смелите, работливите, онези мечтатели, които търсят верния път и вярват в своите възможности.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement