Connect with us

Кино

Фестивалът Sofia MENAR стартира с усмивка

Avatar

Публикувано

на

„Див лук” , снимка: ПР

16-ят фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще бъде открит на 12 януари в Дома на киното с казахстанската комедия „Див лук” отличена на МФФ Венеция.

Sofia MENAR ще продължи до 28 януари в салоните на „Дома на киното”, „Културен център G8”, „Евро синема”, кино „Влайкова”, както и онлайн на Neterra TV+.

Над 40 премиерни игрални, документални и късометражни филми са включени в програмата на фестивала, като голяма част от тях ще бъдат достъпни за зрителите в цялата страна, благодарение на сътрудничеството на Sofia MENAR с Neterra TV+. Предварителната продажба на онлайн билети в Neterra TV+ започва на 15 декември, като всеки закупил пълния пакет филми по време на предварителната продажба ще получи бонус от 5 онлайн билета.

Сред акцентите на фестивала е комедията от Йордания „Дъщерите на Абдулрахман”. Те са четири сестри, а все едно са от различни майки. Религиозната Амал е образец за консервативните араби, старата мома Зейнаб гледа баща си и отдавна не мечтае за нищо, разхайтената Самах не спира да следи мъжа си, а най-малката – Хитам, си има приятел в Дубай, за когото не смята да се омъжва. Филмът е носител на наградите на публиката от фестивалите в Сан Диего и Кайро, както и на наградата на журито от фестивала в Бейрут.

Advertisement

Тази година програмата е изпълнена с комедии от целия МENAR регион: „Всички пътища водят към Рим“ от Ливан, „Сбогом, Шмит“ от Азербайджан,  „Село без деца“ от Иран, „Абу Садам” от Египет…

Своята премиера ще има и най-гледаният филм в Мароко за изминалата година „Лято в Буджад”, с награда за сценарий от фестивала на арабското кино в Ротердам.

Средата на 80-те, слънчево Мароко, омайни топли тонове и едно хлапе, израснало във Франция, което трябва да свикне с новия си начин на живот в Северна Африка. Карим се завръща в бащиния дом след като години наред е живял в Париж. Там го очаква новото семейство на баща му. Момчето трудно намира език с връстниците си и търси приятелството на местния хулиган Мехди, който бързо го въвежда в триковете за бързо печелене на пари.

Фокусът на фестивала ще бъде върху немските копродукции със страни от региона на MENAR. Сред заглавията са „Любов x 3” на Фараз Шариат с две награди от „Берлинале”, „Любов, дойче марки и смърт” на Джем Кая отново отличен на „Берлинале”, „Камъкът си тежи на мястото” на Илкер Чатак с награда за сценарий от МФФ Мюнхен и „Орай” на Мехмет Бююкаталай с награди от „Берлинале” и МФФ Монс. „Дойче MENAR” е съвместна инициатива на фестивала с „Гьоте институт – София”.

Програмата на Sofia MENAR 2023 е налична на https://menarfest.com, а онлайн пакетите са активни на https://neterra.tv/festival/sofia-menar

Advertisement

Sofia MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 година.

Continue Reading
Advertisement