Connect with us

Култура

Новата книга „КГБ“ изследва машината за контрол и репресии на СССР

Avatar

Публикувано

на

След „Тайните на Кремъл“  Бернар Льоконт разкрива истината за КГБ

„КГБ е най-емблематичната и най-страшната от тайните служби“, обобщава авторът Бернар Льоконт, когото родните читатели познават от „Тайните на Кремъл“, в своята нова книга на български – „КГБ. Истинската история на съветските тайни служби“. В нея френският журналист и специалист по руските въпроси пише, че историята на тази политическа полиция, създадена през 1917 г. и разпусната през 1991-ва, съответства много точно на историята на СССР, и предупреждава, че врагът е навсякъде. Между страниците на новото четиво Льоконт прави детайлен и увлекателен разказ за войната на тихия фронт не само в Русия, но и в чужбина, за изумителното невидимо влияние на руските служби в световната история и за дълбочината на проникването им в демократичния свят. Изданието с логото на „Кръг“ излиза на 13 януари в добрия превод от френски на Гриша Атанасов и с корица на Стоян Атанасов от Kontur Creative.

Абревиатурата КГБ от години е синоним на кървави тайни, смразяващи убийства и тотално незачитане на човешкия живот и гражданските права. От Ленин и Сталин до Брежнев и Путин – всеки ползва КГБ като машина за контрол и репресии. Страшилищата Дзержински, Ягода, Ежов и Берия са само малка част от нейните лица. Подчинените им чекисти имат квоти за арести, екзекуции и разстрели, смазват човешки съдби, следят, подслушват, преследват… Милиони са убитите, заточените в сибирските лагери, обявените за „невменяеми”, „врагове на революцията”, „предатели”, „злодеи” и „контрареволюционери”. Палачите обаче също не са пощадени – всеки следващ шеф на политическата полиция брутално елиминира предшественика си, а чистките преминават дори през лидерите на Комунистическата партия.

През годините КГБ овладява с тънкости дезинформацията и успешно контролира всички информационни канали, както и изкуствата, науката, религията, образованието, медиите, полицията, армията, етническите малцинства… Още от основаването си майсторски изплита и международни мрежи, чиито конци дърпa до ден днешен. Резултатите от тоталното манипулиране на масите в СССР, а и в други страни по света, са видими. Мнозина дори стигат дотам да твърдят, че перестройката е родена във въображението на шефовете на КГБ, като главната цел е била да се запази моделът на управление и в модерния свят. Както пише Льоконт в „КГБ“, днес благодарение на президентските мандати на Путин политическата полиция е възвърнала мястото си във „вертикалата на властта”. Но остава един голям въпрос: Ще допусне ли човечеството тази диктатура над руснаците да продължава да ръководи съдбата и на други държави?

Continue Reading
Advertisement